fbpx Отговорният бизнес в подкрепа на устойчивото бъдеще и околна среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отговорният бизнес в подкрепа на устойчивото бъдеще и околна среда

 

Тенденциите в развитието на хранителната индустрия и опазването на околната среда бяха обсъдени на дискусионен форум по време на международните изложения FoodTech 2020 и АГРА 2020 в Пловдив. Събитието се проведе като част от инициативата, провеждана под мотото „Бизнесът информира – потребителят избира“.
Организатори на форума бяха Асоциацията на месопреработвателите, Съюзът на пивоварите в България, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци. Като партньори се включиха и Университета по хранителни технологии (УХТ)– Пловдив, списанията Progressive и Храната на XXI век.
Събитието събра редица именити представители на научните среди, експерти на Министерство на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, Българска стопанска камара, студенти и представители на бизнеса. Специално приветствие към присъстващите отправи ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов.

Браншовите сдружения представиха основните тенденции в развитието на хранителната промишленост и най-актуалните иновативни производствени практики за по-здравословно хранене, отговорно информиране на потребителите и опазване на околната среда. Влаганите от бизнеса усилия за по-устойчиво бъдеще с по-силни връзки между храната, хората и планетата бяха подкрепени с редица примери за добри практики и резултати, които предизвикаха интересна дискусия. Участниците във  Форума заявиха своята готовност за активен диалог с потребителите,  безусловно спазване на етичните норми на комуникация и продължаване на зелените инициативи с грижа за околната среда.

В презентацията на Съюза на пивоварите, изпълнителният директор на сдружението Ивана Радомирова специално подчерта силната динамика в развитието на бирената категория и ролята на прозрачните комуникации в тези процеси както на национално, така и на европейско ниво.

„В България вече се произвеждат над 150 марки и видове пиво, а на пазара се предлагат стотици бири от цял свят. Проучванията показват, че всеки втори българин пие бира поне веднъж седмично. 60% от тези консуматори определят пивото като подходящото за тях питие, а 44% считат, че при умерена консумация пивото може да е част от здравословния начин на живот. Интересът на потребителите към категорията изисква още по-висока степен на прозрачност и отговорност в комуникациите на производителите. В тази връзка българските пивовари сме едни от първенците в ЕС по доброволно етикетиране на всички бири със списък на съставките и енергийната стойност.“, коментира Радомирова.