Откриха нови свинекомплекс и фуражен цех в Ямбол

Откриха нови свинекомплекс и фуражен цех в Ямбол

Фуражен цех по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, и свинекомплекс по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” бяха открити днес в Ямбол. Обектите са собственост на „Геомекс инженеринг” ЕООД и са изградени по Програмата за развитие на селските райони и тяхната инвестиция е над 6 млн. лева.

Във фирмата се отглеждат над 10 000 свине, 270 крави и 200 овце. Обработват се 17 000 дка земя. Модерният свинекомплекс е оборудван с компютри и са спазени всички европейски изисквания за отглеждане на животните.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов и земеделският министър д-р Мирослав Найденов. Премиерът потвърди, че в момента България и Катар са готови да подпишат пет съвместни проекта за производство на мед, месо и други.

Над 100 млн. лева са отишли в частни стопани от област Ямбол по линия на Програмата за развитие на селските райони и директните плащания. За периода 2014-2020г. подпомагането ще бъде насочено много повече към сектор животновъдство. Очаква се одобрение от Брюксел за изплащането на 25 млн. лева на животновъдите, като компенсация за скъпите горива и фуражи.

Facebook коментари