fbpx Отличиха учени по глобалната програма „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха учени по глобалната програма „За жените в науката“

Отличиха учени по глобалната програма „За жените в науката“

Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L'Oreal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера и амбиции да променят света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито на „За жените в науката” 2018, е фокусиран върху изследването и превенцията на Хепатит Е вирусна инфекция. Макар родината на опасния вируса да е Средна Азия, повишените нива на миграция на хора и животни са довели до това той все повече да се разпространява и в Европа. Това прави изследванията на д-р Баймакова не само изключително интересни, но и силно необходими, важни и с глобална приложимост. Към момента д-р Баймакова е главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ при ВМА-София. Тя е носител на редица отличия, сред които и това за „Млад медик на годината“.

Втората стипендиантка за 2018 г., д-р Мира Бивас, е млада и амбициозна повелителка на числата. В момента тя е главен асистент едновременно във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“ и в Института по математика и информатика на БАН, където развива таланта си в областта на приложната математика. Любовта й към числата датира още от гимназията, а проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“ тази година, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват немалък брой ученици в училище, с цел по-ефективна оптимизация на различни процеси.

Д-р Мирослава Недялкова е името на третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е невероятно талантлив химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Печелила е стипендии на Европейската комисия в Барселона и по програма на Швейцарския Фонд за Наука, както и на фондация Фулбрайт. Проектът, с който д-р Недялкова печели стипендията „За жените в науката“ за 2018 г., цели обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и др., както и поради факта, че 15% от световното население страда от различни видове алергии.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 8-и пореден път в партньорство между L'Oreal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. 2018 г. е изключително важна за програмата и защото инициативата отбелязва 20 години от създаването си и до днес продължава да е единствената по рода си глобална програма, която цели да мотивира и подкрепя жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за прогреса на науката. През последните 20 години „За жените в науката“ е отличила над 3100 жени учени в 117 държави, като 3 от отличените дами днес са и носителки на Нобелови награди за наука.

„Като част от глобалната инициатива, програмата „За жените в науката“ се провежда в България вече 8 години. 8 години, в които заедно с ЮНЕСКО и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ сме отдадени на каузата да насърчаваме равноправието и разнообразието в областта на науката в България и да отдаваме заслуженото признание на талантливите жени учени в страната. Към днешна дата сме отличили 21 изявени българки изследователи, чиято любов към науката е наистина вдъхновяваща“ – каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oreal България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.