fbpx Ученици премериха сили в конкурса „Млад месар“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ученици премериха сили в конкурса „Млад месар“

Умението да се транжира месото чисто, точно и прецизно е в основата на всяко перфектно ястие. Е, и на успеха на всяко месопреработвателно предприятие. Това демонстрираха ученици от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София, които премериха сили в конкурса „Млад месар“. Надпреварата е част от програмата на „Дните на българското месо“, организирани за трета поредна година от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Състезанието се проведе на два етапа – транжиране и обезкостяване на свинска плешка и заготовка и опаковане на месни полуфабрикати при спазване на всички противоепидемични мерки. Оценката на участниците се определяше по критерии за бързина, качество на обработка на месото и чистота на работното място.

„Професията транжор е специфична и много търсена. Иска се майсторлък и упоритост, за да станете добри в обработката на месо, но винаги ще има работа за вас“, обърна се към младежите инж. Павлина Лилова от АМБ. Представилите се отлично в състезанието получиха покана за работа в предприятието-домакин – „Максимум 69“ ООД.   

„Въпреки пандемията и трудностите, месопреработвателите продължихме да работим, за да осигуряваме ежедневно необходимите количества месо и колбаси на трапезата на всички българи. Сега трябва да сме още по-иновативни и креативни, за да имаме перспектива след този „рестарт на света“, каза единият от собствениците на компанията Николай Николов. Затова и в кризисния не само за България, но и за глобалната икономика период, българските месопреработватели отново участват в традиционните „Дни на българското месо, с подкрепата на Министерство на земеделието, xраните и горите и Държавен фонд "Земеделие".

„Основната ни цел тази година е да съчетаем възможността малки и средни български фирми-производители на месо и месни продукти да участват в „Месомания 2020“ и от друга страна да популяризираме ползите от консумацията на месо и месни продукти, особено от подрастващите. Конкурсът "Млад Месар" също е част от този процес и от връщането на престижа на професията“, каза Атанас Урджанов - председател на Асоциацията на месопреработвателите. Той напомни, че за предстоящата 2021 г. АМБ ще подготви и изпрати националния отбор на България по транжиране на месо на Световното първенство в Сакраменто, САЩ. Страната ни за първи път сформира национален отбор от най-добрите професионални транжори у нас.