fbpx Петър Андронов бе избран за „Банкер на годината“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Петър Андронов бе избран за „Банкер на годината“

На церемония, организирана от в. „Банкер“, Петър Андронов беше избран за „Банкер на годината“ за пети път в своята кариера. Наградата беше връчена от Кирил Петков, бивш министър на икономиката и настоящ депутат в 47-ото Народно събрание.

Петър Андронов получава отличието в годината, в която беше назначен на най-високата позиция, заемана някога от българин в една от водещите финансови групи в Европа – KBC Group. Призът „Банкер на годината“ идва като най-високо признание за спечеленото доверие на белгийската група, която му повери бизнеса си в основните си пазари България, Ирландия, Словакия и Унгария в качеството му на главен изпълнителен директор на „Международни пазари“ и член на Управителния съвет на KBC. По-рано през годината той зае и позициите на председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.

Три от титлите „Банкер на годината“ Петър Андронов получава след едни от най-значимите инвестиции на KBC Group у нас. Първият си приз взима още през 2009 г., непосредствено след придобиването на СИБАНК от белгийската група, а през 2018 и 2021 г. призовете следват съответно успешното обединение между ОББ и СИБАНК и обявяването на намеренията на KBC Group да придобие Райфайзенбанк в България след необходимите регулаторни одобрения. Под неговото управление банковият бизнес на KBC Group в България се издига от номер 10 до върха на сектора по активи в периода след 2008 г. През този период челната позиция зае и ДЗИ, както и другите компании на групата, предоставящи лизингови услуги и асет мениджмънт. През настоящата година КВС добави към списъка на финансовите си услуги и пенсионното осигуряване, придобивайки пенсионното дружество на НН. Групата изгради и специални подразделения за споделени услуги и ИТ центрове във Варна и в София, които дават модерна и високоплатена работа на близо хиляда млади и образовани хора.

„Във времена на безпрецедентни промени, произтичащи от пандемията COVID-19 и от ускорената дигитализация на финансовия сектор, KBC Group отново, за пореден път, избра България сред основните си пазари, за да разширява дейността си и засилва лидерската си позиция, както и да предлага на клиентите качеството на една от най-добрите паневропейски финансови групи. Днес Банкер на годината не е Петър Андронов. Банкери на годината са всичките над 2600 служители на ОББ, които правят всеки ден тя да бъде еталон сред банките и дават увереност на KBC Group да продължи инвестициите си в нашата страна. Благодаря на всеки от тях, защото моите лични успехи са следствие от тяхната неуморна работа и постоянство.”, сподели Петър Андронов по повод на отличието.