fbpx Плащането с карти е предпочитано през лятото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Плащането с карти е предпочитано през лятото

Плащането с карти е предпочитано през лятото

Оказва се, че българите все повече започват да свикват с плащане чрез кредитни карти. През юни и юли тази година с 23% са повече изхарчените средства с карти спрямо същия период на миналата година до 65,5 млн. евро. Направени са 1,23 млн. Трансакции, което е с 28% повече спрямо двата летни месеца на 2012 г.
Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки – във физически или онлайн магазини, са Великобритания, Съединените американски щати (САЩ), Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

Само за м. юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33,9 млн. евро, със 7% повече от предходния месец.
Според проучване на компанията, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях 1/3 ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница. Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия.

Хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки. Освен това картите дават сигурност на притежателите си, че ще платят дължимата сума, и ги застраховат срещу неполучаване на точно ресто или да връщане на фалшиви банкноти.