fbpx Полезно! Viber наръчник за учители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Полезно! Viber наръчник за учители

Ако все още търсите алтернатива за провеждане на учебните занятия в домашни условия, ето какво предлагат от Viber - как може да използвате приложението и да действате, за да преоткриете е-образованието.
Групите са с неограничен брой участници, които учителите могат да използват за по-бърза и лесна връзка с учениците си. Те са снабдени с полезни инструменти за модерация и всеки един новоприсъединил се има достъп до цялото споделено съдържание.

Ето как лесно и бързо можем да създадем Общност по литература за всички десетокласници. Стъпките са общо пет:

1. Създаваме Общност като отворим списъка с чатове > натискаме иконката в горния десен ъгъл за iPhone или лилавото кръгче с иконка в долния десен ъгъл за Android > Нова Общност > Добавяме име и описание на Общността.

2. Преценяваме дали Общността да бъде:

- Публична - всеки може да се присъедини (с директна покана или чрез линк, който е изпратен до потребител)
- Затворена - само за тесен кръг потребители (поканени от администратора)

3. Решаваме каква да бъде комуникацията в Общността:

- Еднопосочна (само учителят/учителите могат да публикува/т, а учениците само да четат, харесват и препращат).
- Двупосочна (членовете на Общността също могат да публикуват).
Тези правила можем да променяме в зависимост от текущите нужди и цели на Общността.

4. Тук е моментът да подготвим правила за поведение в Общността. Описваме условията и ги поставяме най-отгоре в чата, за да са видими за всички.
По-късно, ако някой участник наруши тези правила, можем да го блокираме, макар и за малко, и така да припомним за нуждата от дисциплина дори в онлайн среда.

5. А най-важното идва накрая – съдържанието, което създаваме. Запомнете, че от нас, като администратори, зависи как ще разговаряме с учениците си в Общността. Това е лесен и бърз начин за интеракция и ангажиране на вниманието, затова нужно е да бъдем кратки, релевантни и прецизни в съобщенията, които пускаме. Имаме и опция за създаване на «анкета» за събиране на обратна връзка.

Ами това е! Остава ни само да добавим участници в Общността и да започнем с модерацията на чата. Можем да споделяме онлайн уроци, указания и съвети, гласови съобщения с дължина до 15 минути или файлове с размер до 200MB, да задаваме въпроси или да следим прогреса на учениците чрез анкети в Общността. Възможностите са неограничени, на един клик разстояние и лесни за приложение при дистанционно обучение.

Настоящият глобален дневен ред повдигна нови предизвикателства пред образованието, пред учителите и техните ученици. Сега е моментът да се възползваме от възможността за качествено образование в дигитална среда, което е напълно постижимо и сравнимо с конвенционалните методи на обучение и формалното училищно образование.