fbpx Положителни планове за наемане на персонал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Положителни планове за наемане на персонал

Положителни планове за наемане на персонал

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през третото тримесечие с най-силни планове за назначаване на персонал в сектора ресторанти и хотели и в региона на Пловдив. Нетният обзор на заетостта отчита подобрение от 5 процентни пункта, спрямо второто тримесечие и е относително стабилен в сравнение със същия период на миналата година. От общо 751 работодатели, една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември, посочва проучване на Manpower.

“Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство и много от свободните позиции, които работодателите имат нужда да запълнят, са онези, изискващи специализиран набор от умения, които са в недостиг на местния пазар”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Ако в началото на кризата работодателите се опитваха да се адаптират като изискваха многостранно развити работници, то сега силно търсени стават висококачествените специалисти. Работодателите започват да разбират, че качеството на труда, е от жизненоважно значение за оцеляване в новата конкурентна среда”, допълва Надя Василева.

Работодатели от всичките пет анкетирани региона в България отчитат позитивни намерения за наемане

Работодатели от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за третото тримесечие са отчетени от работодателите от областите Пловдив и Русе с нетни обзори съответно от +21% и +17%.
Работодатели от всички 10 анкетирани сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в 9 от секторите се подобряват спрямо второто тримесечие на годината. На годишна база обзорите се подобряват в 6 от десетте индустриални сектора.
Най-силни са очакванията на работодателите от сектора на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, сектора на строителството и този на финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти. От друга страна, работодателите в сектора земеделие, лов, лесовъдство и риболов (+2%) отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода юли-септември.