fbpx Потребяваме повече ресурси отколкото има на Земята | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потребяваме повече ресурси отколкото има на Земята

Потребяваме повече ресурси отколкото има на Земята

Според нов доклад на международната природозащитна организация WWF България консумира 1,8 пъти повече ресурси от наличното. В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света. Четири от държавите в ЕС – Дания, Белгия, Естония и Ирландия – са сред 10-те най-големи екологични потребители.

Според доклада, ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и въпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя. Средният американец потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.
 

Facebook коментари