fbpx Представиха първия Национален велосипеден план на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представиха първия Национален велосипеден план на България

Водеща снимка
Да

Представиха първия Национален велосипеден план на България

България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват, че всяко пътешествие започва с първата крачка и ние вярваме, че приемането на Национален велосипеден план е ключовата първа крачка. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в приветствието си към участниците в Национална велосипедна конференция по проекта „Дунавски велосипедни планове“.

Конференцията се организира от Българска асоциация за алтернативен туризъм, с подкрепата на Министерство на туризма, като част от проекта “Дунавски велосипедни планове” с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020. Форумът представя първия Национален велосипеден план на България и събира заинтересовани страни в областта на развитие на велосипедното движение и велотуризма от цялата страна.

Министерството на туризма, като асоцииран партньор по проекта, оценява високо постигнатите до момента резултати, сътрудничеството между дунавските страни партньори и възможността да се обмени полезен опит, заяви заместник-министърът. Ирена Георгиева изказа благодарност от името на министър Илин Димитров за извършената работа и положените усилия от екипа на Българска асоциация за алтернативен туризъм за разработването на проект на Национален велосипеден план за периода 2022-2027 г. Тя отчете и приноса на членовете на Междуведомствената работна група, която включва представители на заинтересованите от развитието на велосипедизма у нас страни.

Проектът „Дунавски велосипедни планове“ е важен за България от гледна точка на сътрудничеството, обмяната на опит и съществуващите „добри практики” на отделните страни от Дунавския регион. Всичко това допринася за развитие на велосипедните политики на национално ниво и улеснява разработването на Националния велосипеден план. Чрез проекта се повишава информираността на заинтересованите страни за нуждите на велосипедистите, увеличава се техният капацитет за насърчаване на колоезденето и велосипедния туризъм и се популяризират веломаршрутите в целия Дунавски регион.

„Новите потребности на съвременния човек и общество, развитието на велосипедния туризъм в Европа и все по-големият интерес към този вид пътуване налагат адаптирането на национални, регионални и местни политики“, заяви още в приветствието си заместник-министър Георгиева. По думите й колоезденето и туризмът са печеливша комбинация и техните ползи са безспорни за постигане на по-общи цели, свързани с устойчив транспорт и устойчива мобилност, устойчив туризъм, декарбонизация, борба с климатичните промени и адаптация към тях.

За да постигнем целите си, коментира заместник-министър Георгиева, са нужни не само средства, но и вероятно законови и административни реформи: „Изразявам позицията на Министерство на туризма, че в рамките на нашите компетенции ние ще продължим да участваме активно за приемането и реализацията на Националния велосипеден план и се надяваме заедно да постигнем поставените цели“, завърши заместник-министърът.

Конференцията в рамките на днешния ден представя постиженията и амбициите за развитие на колоезденето в няколко основни направления - национална мрежа от велосипедни маршрути, политика и постижения на общини, маршрути и трансгранично сътрудничество, организиране на велосипедни събития и пътувания за чужденци, граждански инициативи и велосипедна икономика.