Предстои "зима" в ИТ бизнеса у нас

Политическите събития от началото на тази година у нас повлияха значително на технологичния бизнес. Първото тримесечие беше добро, но след оставката на правителството се очаква развитието да се забави значително, заяви Людмил Стойчев, управляващ съдружник на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., по време на форума „BizTech Briefings – ИТ индустрията в България.
Според него се „Намираме се пред ИКТ „зима“ и по всичко личи, че тя може и да не бъде кратка, а една от причините е липсата на ИКТ министерство и приемственост. От друга страна, няма ИТ бюджет нито в държавата, нито в общините.

С промяната на управлението през настоящата година, един от фокусите в ИКТ сектора ще са търговете. Доста от обществените поръчки обаче са самоцелни и при процедурата, и при използване на резултата от тях. Затова няма достатъчно добри резултати в ИТ областта, отбеляза Николай Аврамов, управител на системния интегратор Парафлоу Комуникейшънс.

Над 400 милиона евро са дадени последните тринадесет години от различните правителства за развитие на електронното управление, но все още ефектът е нищожен и не съответства на потребностите на времето и хората. Прави впечатление, че всяко правителство решава да се справи с проблема с е-управлението някъде около края на мандата си, което е предпоставка за неуспех на проекта.
Все пак надеждата за ИТ „пролет“ остава. Повечето интернационални ИКТ компании, опериращи на нашия пазар, имат добри финансови резултати.