fbpx Инсталацията РЕЦИКЛАТОР на Yettel приема стари устойства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Инсталацията РЕЦИКЛАТОР на Yettel приема стари устойства

В Световния ден на рециклирането, 18 март, Yettel представи първата по рода си интерактивна образователна инсталация за намаляване на електронните отпадъци и насърчаване на рециклирането им. „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще посреща минувачите на площад „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки посетител ще може да се запознае с пътя  на електронните устройства – от производството до края на жизнения им цикъл. Както и да подпомогне каузата на телекома, като предаде за рециклиране своите стари и неработещи дребни устройства или кабели.

Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора. Тя се осъществява с подкрепата на Столична община.

Цветната инсталация наподобява огромно шкафче – препратка към шкафа със стари устройства и кабели, който всеки има в дома си. Посланието към посетителите е да се замислят колко неработеща техника и кабели държат вкъщи и вместо да се „затрупват“ или „омотават“ с тях – да ги рециклират. До края на март всеки може да стане част от каузата за по-чисто бъдеще, като предаде ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци. Те са оборудвани и с кантар за претегляне, който изчислява колко въглеродни емисии се спестяват от правилното им третиране.

Дизайнът отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар „Музей на електронните отпадъци“, както и седящия „кабелен човек“, направен от 350 метра стари кабели, който пита минувачите какво са направили със стария си телефон, след като са си купили нов.

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат какво се случва с електрониката, след като излезе от употреба и попадне в природата, както и отговора на въпроса „Защо е важно всички електронни устройства да се рециклират?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда. А впечатляващата смартфон „дисекция“ показва ценните материали, съдържащи се в устройствата, които потребителите най-често сменят.

Излязлата от употреба техника официално оглавява класацията на най-бързорастящия вид отпадък в света. Само за една година глобално се изхвърлят над 50 милиона метрични тона устройства, като едва 17% от тях се рециклират, по данни на Global E-waste Monitor.

Амбицията на телекома е до 2028 г. да предотврати попадането на 127 000 кг. електронни отпадъци в природата. За целта Yettel работи активно за приобщаването на повече отговорни граждани към каузата, като се стреми да прави рециклирането по-лесно и достъпно за всички.

Боян Иванович, директор „Корпоративни комуникации“ Yettel

През 2023 г. компанията успява да предотврати попадането на 27 233 кг. електронни отпадъци на сметището. Съществен принос за това имат програмите като „Рециклирай и спести“, които мотивират потребителите да се освободят от ненужните си устройства. Както и мащабните комуникационни кампании за популяризиране на устойчивия начин, сред които е „Зелената кауза“. Тя помага на хората да водят по-екосъобразен живот, предоставяйки им малки и лесни стъпки за намаляване на негативния си отпечатък върху природата.

Още през 2008 г. телекомът оборудва всичките си търговски обекти със специални пунктове за предаване на излезли от употреба устройства. С постигнатите резултати за изминалата година Yettel отбелязва 60% ръст на събраните електронни устройства в магазинната си мрежа спрямо 2022 г.