fbpx През лятото се монтират 10% повече газови уредби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

През лятото се монтират 10% повече газови уредби

Лятото е най-активният сезон за монтиране на газови уредби на автомобилите, отчитат от българската марка REAGAS. Всяка година през летните месеци се наблюдава ръст на продажбите на газови системи с около 10-15%. Основната причина е, че през лятото хората пътуват повече, в сравнение с останалото време през годината, и минават на газ, за да намалят разходите си за гориво. Като заменим бензина с газ, спестяваме 50% от разход за гориво месечно. Ако пътуваме за лятната си почивка на Българското Черноморие с автомобил, който изразходва 10 л / 100 км, ще спестим около 120 лв. от разликата в цените на горивата, при изминати едва 1000 км.

 

Горещините през лятото не са рискови за автомобилите на газ. В газовия резервоар има мултиклапан с 3 нива на защита: 1) електромагнитен клапан, който спира притока на газ към двигателя; 2) предпазен клапан, който се задейства, когато налягането се покачи над определено ниво и изпуска газта в атмосферата извън автомобила; 3) стоп-клапан, който спира пълненето на резервоара на 80% и осигурява необходимите 20% аванс за разширяване на газта при покачване на температурата на околната среда.

 

Все пак за да си осигурите по-голяма безопасност, специалистите съветват да се прави постоянна проверка на системата за изтичане на газ и смяна на филтрите, които пречистват газта в инжекционната система. Също така, препоръчват да се използват филтри от по-качествени материали и да се слага един подсигурителен, тоест един центробежен и един полиестерен филтър, за да се предпазват по-добре инжекторите. Не на последно място, през лятото е хубаво да се кара с антифриз, а не с вода, за да се постигне по-добро охлаждане на изпарителя на газовата система и на компонентите от охладителната система на двигателя.