Продадоха умидор на търг за 320 хил. долара

За 18-та поредна година Куба стана домакин на най-престижното международно събитие за любителите на най-хубавите пури в света – Habanos. Корпорация Habanos S.A притежава 70% от световното производство и 80% от пазарния дял на този вид продукция. Програмата на XVIII Habanos Festival отдаде чест на най-разпознаваемият в цял свят и забележителен глобален бранд – COHIBA. “Cohiba” е първото име на тютюна. Записано е от Христофор Колумб в дневниците му, посветени на индианското племе Таинос.

В историята за създаването на марката се преплитат съдбите на велики личности, традиции, майсторство, човешките съдби на имена като Фидел Кастро, Селия Санчес, Едуардо Риберо, първата школа жени торседорки и прецизността в избора им, историята на Къщата на мистериите.

Богатият резиденски квартал на американската, британската и кубинска захарна буржоазия е мястото, на което се намира забележителната фабрика El Laguito. Създадена като резиденция на богато социално активно семейство, след смъртта на патриарха на къщата, тя бива предоставена на имотните компании и за известно време е изоставена. След 1970 г. приютява първата школа торседорки, които под ръководството на Едуардо Риберо развиват протоколните пури на младата Кубинска държава. Фидел Кастро проявява изключителна далновидност в разработването на новата марка пури.

Тази година брандът отбелязва 50 годишния юбилей на марката с три нива на ексклузивност и три нови издания:

Cohiba Medio Siglo е нов формат, който съответства на съвременните тенденции. Ще се вплете в линията като стандартно издание в къс модерен формат и среден към силен вкус. Взима размерите от Siglo I и Siglo VI – дължина 102 и ринг 52.

Humidor Cohiba Majestuosos 1966 е първо юбилейно издание, с ексклузивно производство – точно 1966 броя за цял свят. Изданието е представено в ексклузивен умидор с елегантна и семпла линия, извит профил със стилизирана винтидж линия от 60-те години, покрит е с десет слоя брилятен лак.

Cohiba 50 Anniversario Второто ултра ексклузивно юбилейно издание е Cohiba 50 Anniversario. Създаден ограничен брой умидори – 50, всеки от тях с по 50 пури Cohiba Grandiosos. Първата пура в историята на Habanos с ринг 60 мм. Допълнителен пръстен с изключително модерна декоративна топография, съчетана с най-модерните изящни техники на печат в колониална стилистика краси всяка от навитите 2500 пури – номерирана индивидуално.

50-те пури са поставени в кабинетен умидор, изработен от редки благородни дървесни материали – кедър, явор и абанос. След продължително експериментиране в лицето на умидора са вградени истински листа лихеро от местността Вуелта Абахо, внимателно селектирани и запечатани със златна отливка от 24 карата злато. Използвана е комбинация от лакови покрития и специална техника за извличане на въздуха между листата и златната отливка. Деликатната изработка е дело на френските майстори дизайнери от Elie Blue.

Умидор N1 беше представен на аукциона по време на Gala Dinner и бе закупен за 320 000 евро, като сумата бе дарена на Кубинското здравеопазване.

 

Facebook comments