fbpx Проверяват обектите за продажба на риба в цялата страна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проверяват обектите за продажба на риба в цялата страна

Засилени, съвместни проверки от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна.

С наближаващият празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи – Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места , както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.

Заедно с експерти на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури, представители на медиите наблюдаваха проверките в три обекта в град София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.

Основни моменти при проверките са - наличие на документи за произход на рибата, спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение), етикетиране, срок на годност, хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол

Експертите съветват да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)

При закупуване на риба трябва да проверяваме дали рибата е с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост, люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта - бистра, без неприятна миризма, очите – изпъкнали с блестяща корнея, хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.