fbpx Първото автономно електрическо BMW през 2021 г. на пътя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първото автономно електрическо BMW през 2021 г. на пътя

Появата на BMW iNEXT по пътищата е планирана за 2021 г. - движещ се автономно автомобил, електрически и напълно свързан. Ще го последват цяла палитра от високо автоматизирани движещи се автомобили на всички марки на BMW Group. За постигане на тази цел, BMW Group създава нов център по компетентност за свързаност на автомобилите и автоматизирано шофиране в Унтершлайсхайм близо до Мюнхен.

Към момента на пълното завършване на новата локация над 2000 служители ще работят по следващите стъпки към високо автоматизираното шофиране – от разработката на софтуера до тестовете на пътя. „Пътят към напълно автономния автомобил е шанс за Германия като автомобилен производител. Решението да разработваме тези автомобили в района на Мюнхен и да ги тестваме по пътищата показва как BMW Group и целият регион могат да извлекат ползи от тази промяна в автомобилния бранш“, обяснява Клаус Фрьолих, член на Управителния съвет на BMW Group, отговорен за развойната дейност.

От средата на 2017 г. в Унтершлайсхайм ще бъдат събрани всички компетентности, които в момента са разпределени на различни места. „За да постигнем успех в рамките на проект i 2.0. (project i 2.0), налагаме нови форми на съвместна работа: малки екипи от специалисти, които реагират бързо и си партнират в компанията, което позволява и високо ниво на взимане на решения от всеки индивидуално,“, обяснява Фрьолих. Пъргави екипи, кратки разстояния – и най-вече кратък процес на взимане на решения: това ще е характерно за новите работни структури. В новия център програмистите ще имат възможността веднага да тества току-що написания от тях код в конкретния автомобил. „Комбинираме преимуществата на един стартъп, като например гъвкавостта и бързината, с тези на една наложила се фирма, като сигурността при процесите и индустриалната компетентност“, допълва ръководителят на развойната дейност. „Бъдещият развоен център за автономно шофиране ще ни позволи да пуснем на пазара BMW iNEXT, първото автономно движещо се BMW, през 2021 г.“, казва Фрьолих. BMW Group цели да започне с тестовете на високо автоматизирани автомобили в градска среда, в Мюнхен, възможно най-рано през 2017 г.

В момента около 600 сътрудника на BMW Group работят по разработките за високо автоматизирано шофиране. По-голямата част от тях са софтуерни разработчици – и техният брой се увеличава. „Ние наистина разработваме наше програмиране и сме отговорни за реализацията на собствените ни идеи“, казва Андре Мюлер, софтуерен разработчик в екипа за автономно шофиране. „Използваме най-новите технологии като ROS (Robot Operating System) и виждаме резултатите бързо и директно в автомобила. За нас е изключително вълнуващо да работим по толкова важна за бъдещето тема.“ Андре Мюлер е готов да посрещне нови колеги. С центъра в Унтершлайсхайм BMW Group продължава да разширява разработките на високо автоматизирани автомобили и търси IT специалисти и софтуерни разработчици в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и анализа на данни.