fbpx PSA Peugeot Citroën и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

PSA Peugeot Citroën и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран

PSA Peugeot Citroën, която повече от 50 години развива своята дейност в Иран и Iran Khodro бе подписаха договор за съвместно производство на последно поколение нови автомобили в Иран.

Това съвместно предприятие с дялове 50/50 полага основите на стратегическо партньорство между двете фирми. Очаква се през следващите 5 години то да инвестира над 400 милиона евро в развиването на производствен капацитет, както и в изследователска и развойна дейност. Тази инвестиция ще допринесе за развитието на конкурентна производствена база за производството и пускането на пазара на моделите Peugeot 208, 2008 и 301, оборудвани с последно поколение двигатели.

Само седмица след вдигането на международното ембарго, това споразумение бележи началото на нова ера и за двамата партньори. Споразумението, което ще бъде подкрепено от пренос на технологии и значителна степен на локализация на производството, ще влезе в сила веднага щом влезе в сила и окончателното споразумение, което се очаква да се случи около средата на 2016 г.

Първите автомобили ще слязат от производствената линия в завода в Техеран през втората половина на 2017 г.

Иранският пазар достигна връх от 1,6 млн. продадени автомобила през 2011 г. Той трябва да се върне до тези нива до 2 години, за да достигне 2 млн. продадени автомобила през 2022 г. Текущите оценки сочат, че по иранските пътища се движат над 4 млн. автомобила с марката Peugeot.

Иран е ключов партньор в стратегия на PSA за развитие в региона на Близкия Изток и Африка, който представлява третият най-бързо разрастващ се международен пазар на PSA Peugeot Citroën. Групата е продала 180 200 автомобила в този регион през 2015 г., отчитайки ръст от 6,4%.

В замяна Iran Khodro планира да се възползва от трансфера на технологии от страна на Групата.