fbpx Пътуваме повече в чужбина отколкото в страната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пътуваме повече в чужбина отколкото в страната

От април до юни българите са пътували по-малко отколкото през същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. С 1.2 % са намалели пътуванията през второто тримесечие, показват данните на Националния статистически институт. В това време обаче рязко се увеличава броят на хората, които пътуват зад граница – с 34.7 %. Пътуванията страната обаче намаляват с 13.6 %.

Общо за трите месеца 886.1 хил. български граждани са пътували с цел туризъм като преобладаващата част от тях - 74.7%, са пътували само в страната, 19.8% - само в чужбина, а 5.5% са пътували както в страната, така и в чужбина.

Най-много са пътували хората на възраст 25 - 44 години - 45.4%. Българите на възраст 65 и повече навършени години са останали предимно в страната - 83.6%, а тези на възраст 45 - 64 години са пътували най-много в чужбина – 23%.
Очаквано повечето от пътуванията в страната са самостоятелни – 92 на сто докато при тези в чужбина по-често се ползва туристическа агенция и самостоятелно организирани са 58.7 на сто от тях.

Най-голямо перо в разходите при пътуванията в страната е за храна — 36%, а в чужбина — за транспорт, на който се пада дял от 41.8%. Средният разход на човек при пътуване у нас е малко над 216 лева, а в чужбина — близо 387 лева.