fbpx Renault GroupRenault Group излага своята колекция от произведения на изкуството излага своята колекция от произведения на изкуството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault GroupRenault Group излага своята колекция от произведения на изкуството излага своята колекция от произведения на изкуството

Renault Group е партньор на „Европейските дни на наследството“, организирани от френското министерство на културата от 18 до 19 септември 2021 г. По този повод за първи път Групата отваря вратите на своята историческа сграда в Булон-Биянкур и кани широката публика да се запознае с историята на компанията, като посети „кабината“ на Луи Рено (реконструкция на оригиналната работилница, където е създаден първия модел на Renault, „Type A“), и се запознае с изложбата на значими произведения на изкуството от колекцията на Групата и класически Renault автомобили.

Започната през 1967 г. благодарение на Пиер Дрейфус, бивш ръководител на компанията, Renault Art Collection, поставена под опеката на Renault Foundation, обединява повече от 550 творби. Тази колекция е резултат от уникален подход на корпоративно спонсорство: сближаване на изкуството и индустрията чрез отваряне на вратите на работилници и фабрики за художници. Ето как Жан Дюбюфе, Виктор Вазарели, Робърт Доано и други известни фигури на съвременното изкуство като Жан Тингели, Арман, Робърт Раушенберг, Сам Франсис, Мирó, Еро и Алечински, и по-скорошните Жан-Люк Мулен, Хайди Ууд и Анджела Палмър, са успели да установят силни връзки с автомобилната индустрия и нейните занаяти.

За да осигури достъп на възможно най-широка аудитория до това наследство, Групата дигитализира част от своята колекция от произведения на изкуството в 2D и 3D. Около тридесет произведения, включително скулптури на Дюбюфе и Мирó, ще бъдат представени на сайта Renaultgroup.com.

Истински мост между световете на изкуството и индустрията, тази колекция свидетелства за дългогодишната привързаност на Renault Group към френските си корени и желанието на компанията да продължи да държи Франция в центъра на индустриалните, технологични и културни иновации.