fbpx Volkswagen започва изграждането на първия си завод за клетки в Залцгитер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen започва изграждането на първия си завод за клетки в Залцгитер

Volkswagen започва своята офанзива с батерии и Групата направи първата копка на първия си завод за клетки в Залцгитер в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц. Производството ще започне през 2025 г.

Глобалният бизнес с батерии поема новосъздадената компания „PowerCo“. Освен за производството на клетки, новата компания ще отговаря за дейностите по цялата верига на стойността. До 2030 г. PowerCo трябва да инвестира повече от 20 милиарда евро заедно със своите партньори в развитието на този бизнес, да генерира годишни продажби над 20 милиарда евро и да наеме до 20 000 души само в Европа.

В Залцгитер унифицираните клетки за масовия сегмент трябва да се произвеждат от 2025 г. нататък. В бъдеще централата трябва да достигне годишен капацитет от 40 GWh – достатъчно за около 500 000 електрически превозни средства. До 2030 г. Volkswagen Group възнамерява да управлява шест фабрики за клетки с общ обем от 240 GWh в цяла Европа заедно с партньори. Новата унифицирана клетка ще използва ефекти от синергията и ще намали разходите за батерии с до 50 процента. Произведените до момента прототипи са показали обещаваща производителност по отношение на обхвата, времето за зареждане и безопасността – съществени предпоставки за бъдещ индустриален стандарт.

Даниела Кавало, председател на Генералния и груповия съвет на работниците на Volkswagen AG, каза: „Днес е ден за празнуване. В сърцето на Европа ние създаваме нов, ориентиран към бъдещето сегмент и до 20 000 работни места, готови за бъдещето, включително 5 000 само в Залцгитер, в дома на Volkswagen. Нашият ангажимент и отговорност за трансформацията на нашия изключителен завод за двигатели и образцовото запазване на сигурни работни места за служителите продължават. Този принцип остава един от нашите ориентири, точно както е бил в областта на бъдещето на батерията от най-ранен етап. Той е залегнал в Пакта за бъдещето, и е бил силно защитаван в продължение на много години. В резултат на тези усилия сега имаме модел за подражание на екологична и социална трансформация.“