fbpx Рисковете откриват нови възможности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рисковете откриват нови възможности

Рисковете откриват нови възможности

Том Кейт Роуч – вицепрезидент на „Астра Зенека” за Централна Европа, Балканите, Прибалтика и ОНД, беше гост-лектор на третата лекция по проекта на Български форум на бизнес лидерите „Лидери за бъдещето”, целящ подпомагането на професионалното развитие и лидерското мислене на талантливите млади хора в България. Пред повече от 50 мениджъри от най-големите компании в България, членове на Форума, Роуч сподели своята визия за успешното лидерство в настоящите турбулентни времена. Според него късметът се усмихва на смелите и именно поемането на рискове и вземането на авангардни решения открива нови възможности за развитието на компаниите.

Той сравни днешната световна ситуация с дилемата на жабата, която пусната в гореща вода скача и се спасява, но, загрявана постепенно, не реагира и се оставя да бъде сварена. Днес светът, и компаниите в частност, имат нужда от лидери, които са готови за скок и за качествена промяна.
Освен готовността за промяна, истинският лидер трябва да притежава още три важни умения: да има ясна визия за бъдещето, смелост да взима решения, които водят до истинска трансформация, и способност да мотивира хората, с които работи, да разгърнат своя потенциал.

Ясната визия предполага умението по прост и прагматичен начин да обясниш на екипа си каква е твоята стратегия, какви са целите и как ще бъдат постигнати те, като определиш мястото и задачите на всеки.
Смелостта да се взимат решения, които водят до истинска трансформация, е основополагащото качество, което спомага за развитието на всяка организация. Това е собствено умението да имплементираш старатегията и да превърнеш визията си в реалност.
За да имаш способността да мотивираш хората е необходимо да вярваш в техния потенциал.

Дори обикновените хора могат да извършат изключителни неща, ако получат подкрепа и доверие от страна на лидера. Според Роуч във всяка организация поне 95 % от персонала има необходимия потенциал, за да генерира идеи за промяна и растеж. В подкрепа на твърдението си, че талантът не е вроден, а се възпитава, той разказа за експеримента на унгарския психолог Ласло Полгар, който чрез систематично и целенасочено обучение превръща трите си дъщери в световни шампиони по шахмат.

В края на лекцията Том Кейт Роуч отбеляза, че често, докато чакаме изключителното, пропускаме да забележим и отпразнуваме доброто постижение. Той пожела на младите лидери да реализират потенциала си и да се наслаждават на успехите си.