fbpx Ръст в запитванията на ипотечни кредити | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст в запитванията на ипотечни кредити

През есенните месеци домакинствата у нас традиционно пристъпват към проучване на възможностите за покупка на жилище и най-активните от тях успяват да затворят сделките преди края на календарната година. Месец октомври показа оптимизъм и има всички предпоставки тази тенденция да се запази до края на годината.

Основните причини за активността на домакинствата са две: (1) първите знаци за очертаване на политическа стабилност, която последва след дълъг и изтощителен период на колебания на политическата сцена, довели до несигурност и отлагане на сделки в част от потребителите и (2) желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, сменяйки по-малкия си апартамент с по-качествен.

“Ръстът на запитванията в големите градове на страната през октомври беше осезаем. Вярваме, че всички причини, които го предизвикаха, ще продължат да влияят и до края на годината.”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център. “Анализът на поведението на потребителите ни показва едно плавно завръщане на сигурността. Можем да го отдадем на умората от притесненията и желанието на домакинствата да реализират плановете си за покупка в настоящата календарна година, както и на появата на интересни предложения на пазара на недвижими имоти.”, допълва Тошев.

Ръстът на запитванията в кредитния консултант е 12% спрямо предходния октомври и 8% спрямо изминалия септември. Ясно се вижда, че и двете страни – финансиращи организации и потребители, имат желание да ускорят процедурите и да стигнат до сделка в рамките на трите месеца до края на годината. При част от клиентите се наблюдава дори припряност, особено когато харесат имот преди да имат одобрение за кредит. „Важно е да знаят, че особено когато са се спрели на имот, който все още няма Акт 16, трябва внимателно да се преценят възможностите за финансиране, разходите за довършителни работи по апартамента и другите съпътстващи сделката разходи”, допълват специалистите.

Наблюденията на експертите са, че въпреки някои негативни практики от предни години, част от клиентите все още не са си научили урока и тъй като покупката на жилище е и емоционално решение и понякога не са достатъчно практични. Невинаги ниските цени на предложенията и на пръв поглед хубавият апартамент са наистина изгодна сделка, затова трябва да се подхожда внимателно, без да се страхуват, че ще “изпуснат” възможността. На пазара на имоти се очертава ръст на новите инвестиции, затова покупките трябва да се правят когато потребителят ясно е преценил финансовите си възможности, ако имотът има стойност и има ясна перспектива да я запази във времето. Много важно е са се проучат повече възможности за получаване на външно финансиране и да се избер най-доброто.

Средният размер на кредитите за страната през октомври се задържа на нивата от 35 000 евро за цялата страна, демонстрирайки трайна стабилност в поведението на потребителите. Делът на евровите кредити намалява постепенно, макар и с 1 процент, което не е толкова значимо за пазара, колкото показателно за очертаващата се тенденция.