fbpx Румъния със сериозен икономически растеж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Румъния със сериозен икономически растеж

Икономическите резултати на Румъния я наредиха сред европейските лидери по възстановяване. Растежът надскача очакванията, а ръстът на БВП за 2013 г. е 3.5%. Значителен принос имат земеделието и индустрията, по-специално производството на автомобили за чуждестранни пазари.

В Румъния реалният растеж на БВП през 2013 г. надхвърли очакванията – с до 3.5% на годишна база, с най-значителното покачване през последното тримесечие на годината с 5,1%. Основният фактор за растеж за тази година е износът (който отбелязва силен ръст от 13,5%) и по-специално износът на селскостопански продукти и автомобили.

Румъния е една от най-зависимите страни от селското стопанство в целия Европейски съюз, като почти 31% от работещото население е заето в този сектор. Следователно икономическите резултати на страната са силно свързани с метеорологичните условия. Реколтата през лятото на 2013 г. беше отлична, което доведе до положителни промени в предлагането. През 2013 г. приходите от селскостопански стоки в Румъния достигнаха 17 милиарда евро (+ 25%), което представлява близо 5% от селскостопанската продукция на 28-те страни в ЕС.

Заедно с износа на земеделски култури, производството на автомобили също има принос в износа на Румъния. Тъй като държавата има едни от най-ниските разходи за труд в ЕС, тя се превърна в любима дестинация на производители на оригинално оборудване за: Форд, но и Рено, вдъхнала живот на румънската марка Дачия. Подобрените перспективи за международния автомобилен сектор, заедно с румънския производствен капацитет, създадоха добавена стойност на страната.