fbpx Руски и наши фирми заявиха интерес за сътрудничество на бизнес форум в Москва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руски и наши фирми заявиха интерес за сътрудничество на бизнес форум в Москва

40 български и почти 60 руски фирми участваха на бизнес форум, който се проведе днес в Москва. Приветствие към присъстващите отправи и Виктор Ермаков, генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес (РАПМСБ).

„Очаквам настоящият форум да даде допълнителен импулс за активизиране на двустранните ни връзки в икономическата област“, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той изрази надежда, че до края на настоящата година ще има конкретни положителни резултати, включително и преодоляване на спада в двустранната ни търговия. По негови думи форуми като този играят важна роля за подобряване на икономическите показатели в българо-руските отношения. Те предоставят и възможност на българските предприятия да установят полезни бизнес контакти.

Генералният директор на РАПМСБ Виктор Ермаков допълни, че руските малки и средни фирми проявяват силен интерес да работят с наши предприятия. „От друга страна българските фирми могат да се възползват от редица преференции, давани от руската държава за МСП“, допълни той, като призова да се прави икономика от взаимен интерес, тъй като и двете страни се нуждаят от външни пазари. По думите на Ермаков България е сред петте страни от ЕС, с които руският бизнес работи с най-голямо желание и след известно затишие двете страни могат да започнат нов етап в двустранните търговско-икономически връзки.

Министър Лукарски от своя страна заяви, че в условията, в които оперират двете страни - членството на България в ЕС и на Русия в Евразийския икономически съюз, както и прилагане на санкции от ЕС спрямо Русия и ответните мерки, двустранните ни отношения продължават да се развиват на добро ниво.

В рамките на проведения българо-руски бизнес форум изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с Московската федерация на предприемачите. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев представи инвестиционния климат в България и възможностите за вложения в съвместни проекти, които да дадат излаз на трети пазари извън ЕС и Русия.

Данните за търговията между двете държави през изтеклата 2014 г. свидетелстват за икономическа активност. Според българската статистика за 2014 г. двустранният ни стокообмен има 9,3% дял от общия външнотърговски стокообмен на Република България и съставлява 6,0 млрд. щатски долара, като се отбелязва спад с 15,3%, при което износът намалява с 8,8%, а вносът – с 16,1%. Износът достига стойност 0,71 млрд. щатски долара и относителен дял 2,4%, а вносът - стойност от 5,3 млрд. щатски долара и относителен дял 15,2%.

През първото тримесечие на 2015 г. тенденцията на спад в двустранната търговия се запазва – стокообменът намалява с 21,3% и достига 91,6 млн. щатски долара. Износът намалява с 42,6% и възлиза на 98,2 млн. щатски долара с дял 1,6%, а вносът намалява с 17,9% и възлиза на 873.8 млн. щатски долара с дял 12%.