fbpx С мисъл за цялото семейство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С мисъл за цялото семейство

 

Реших да експериментирам със себе си, но най-вече спрямо автомобила и да се возя на третия ред пътнически седалки на най-новото попълнение в гамата на Dacia – Lodgy. С големия еднообемен семеен автомобил, заедно с колеги, в тестово шофиране пътувахме към родопското село Гела. Тесният път към Пампорово ни изненада с усилена ремонтна дейност, към която като се прибавят острите завои, се превърна в изпитание за всички. Въпреки това, останах с много приятни усещания от местоположението ми. В никакъв случай не се чувах изолирана от останалите и „натъпкана” в дупката. Напротив, имах изключителен простор, поне 10 см. над главата до тавана, великолепна визия, благодарение на по-високото разположение на последните две седалки и най-вече заради пълноразмерният заден прозорец, който се отваря настрани. Освен това ни направи веднага впечатление сериозното обезшумяване, което в предни модели се забелязваше, особено при скорост над 100 км/ч. Количеството на звукоизолационните материали, които инженерите са използвали в двигателния отсек, е увеличено с 30% в сравнение с другите модели на Dacia.

 

 

Достъпът до третия ред седалки се оказа много лесен, въпреки, че това беше първото им движение след излизането от завода в Танжер – Мароко (автомобилът беше едва на 20 км) – с едно щракане всичко се намества. Дори при разгънати 7 седалки, багажникът остава достатъчно щедър – цели 207 л. Разбира се, това максимално пътническо използване се случва по-рядко и обикновено се използват два реда седалки. Тогава багажникът осигурява забележителните 827 куб. дециметра обем. Когато е необходимо допълнително товарно пространство, задната седалка може да бъде демонтирана, лесно дори и от жена, защото тежи само 18 кг.
Lodgy може да се превърне и в товарна машина при нужда, като се маха и втори ред седалки – тогава пълнете безкрай – имате 2617 куб. дециметра.

 

 

Докато пътувахме разглеждахме интериора. Определено всичко е с по-високо качество на материали и изработка. Арматурното табло е с нов, по-модерен дизайн, което в зависимост от интериорният цвят, заедно с панелите на вратите е решено в двуцветна тоналност. Черният лак на централната конзола, в комбинация с хромираните рамки на отворите на въздуховодите, веднага дава усещане за по-висок клас автомобил. Хромирана е и топката на скоростния лост и логото на волана.
Разбира се най-яркият елемент е големия 7 инчов екран. На него се проектира мултимедийна система MEDIA NAV, която се внедрява за първи път в историята на марката. Тя включва радио, Bluetooth свързване за телефон, навигация и аудиострийминг, АUX и USB порт. В духа на цялата концепция на марката, цената и е повече от добра – 790 лв. Навигационната система е много интуитивна и дава изображения в 2D, 3D, като чрез специален сайт картите могат да се актуализират постоянно.
Lodgy предлага и втори мултимедиен вариант: DaciaPlug & Radio. Новата система включва ново радио с голям екран, CD плейър с mp3, Bluetooth, USB порт и жак, разположени на арматурното табло и дистанционно управление на системата от волана. Новост в гамата на Dacia е и ограничител на скоростта (в зависимост от версията), който се управлява с бутон от волана.


След изморителното пътуване бяхме възнаградени със зелена морава и уникален изглед към върховете на Родопите. При паркирането ни помогнаха и сензорите, разположение в задната броня.
 

 

На фона на прекрасния пейзаж вече можехме по-обстойно да разгледаме отвън автомобила. Въпреки размерите си и обема, изглежда приятно компактен. Маската отпред е изцяло нова, в стила на новата идентичност на марката. Страничните огледала са смалени (но без компромис при виждането), а дръжките на вратите са по-елегантни. Стоповете също са стилни. Задната врата се отваря лесно и се вида високо, така че да е удобно за товарене.
Lodgy излиза на родния пазар с познати мотори - 1.6 MPI 85 к.с. и дизеловият 1.5 dCi, който се предлага в два варианта на мощност от 90 или 110 к.с. Изцяло нов е бензиновият 1,2 л/115 к.с., който обаче се очаква у нас да дойде към края на годината.
Както може да се очаква цените на модела са изключително атрактивни за нашия пазар. Започват от 19 400 лв. и най-скъпата версия достига до 29 400 лв. Разбира се, 7-местната версия ползва данъчен кредит.