fbpx Само пет са страничните реакции при първите ваксини у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Само пет са страничните реакции при първите ваксини у нас

Пет са случаите със странични реакции до момента след поставените първи дози ваксини срещу COVID-19. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов в ефира на bTV тази сутрин.

"При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години. Три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й", обясни той. 

На 21 януари се очаква да излезе и първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани реакции към ваксината.

"Сами по себе си тези реакции не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза", заяви той.

Между 18 и 22 януари се очаква следващата пратка ваксини от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква и още една пратка с 35 000 дози. 

"В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза", добави Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото списъците на желаещите от медицинските заведения динамично се променят, но вече се прави подготовка.

От Министерството на здравеопазването се планира изследване в следващите месеци, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела.