fbpx САЩ - могъщата икономика зад океана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

САЩ - могъщата икономика зад океана

САЩ - могъщата икономика зад океана


САЩ са разположени на територия от 9 631 418 кв. м, а населението на страната е 295,73 млн. души. Конституционната федерална република с президентско управление се състои от три части. Основната континентална част е с площ 7 825,2 хил. кв. км. Аляска се простира на територия от 1 530,7 хил. кв. км. Хаваите са 24 острова в Тихия океан с обща площ 16,7 хил. кв. км.
САЩ имат владения и в Карибско море - Пуерто Рико и Вирджински острови, в Тихия океан - Източно Самоа, Гуам, Мидуей, Уейк и др. Най-висока точка в САЩ е връх Маккинли -
6 194 м в Аляска.

Страната на неограничените възможности. По този начин наричат САЩ и американци, и чужденци. Това е едно от местата в света, където свободата на избора определя бъдещето на човека. И където държавният апарат е осъзнал значението на частната инициатива за просперитета на страната. Днес, Америка е известна с могъщата си икономика и иновации, а следователно и с огромното си влияние в цял свят, както в бизнеса, така и в политиката.
Факт е, че страната създава 20 % от световната промишлена продукция и осъщес-твява 15% от международната търговия. САЩ са лидер в разработването и усвояването на най-нови технологии. Те заемат и първите места в света по добив на нефт, въглища, природен газ, злато, уран, производство на електроенергия, стомана, чугун, мед, алуминий, олово и др.

Брутният вътрешен продукт на страната се изчислява на
11,75 трилиона щатски долара


за изминалата 2004 г. Просперитетът на американската икономика се дължи преди всичко на развитието на различните индустрии и производства. Сред основните от тях са петролът, стоманата, моторните превозни средства, космическата техника, ИТ и телекомуникациите, химикалите, електрониката, хранителната промишленост, потребителските стоки, дървеният материал, миньорството.
Прирастът на индустриалната продукция за 2004 г. е 4,4%.
Развитието на местните производства може да бъде забелязано навсякъде - ускорени темпове на растеж в шивашката и консервна промишленост, модерна жилищна инфраструктура, съвременни транспорт и комуникации и т.н.
Селското стопанство също има важно значение за икономиката на страната. В отрасъла са заети 3,4 млн. души или 2,6 % от трудоспособното население. САЩ са най-големият износител на селскостопанска продукция, равняваща се на 57 млрд. щатски долара. Основните експортни стоки са зърно, месни продукти, памук, тютюн, плодове, зеленчуци и др.

 Сърцето на американската икономика

Североизточните щати, включително Нова Англия, са сред най-развитите, като регионът е наричан сърцето на американската икономика.
По-голямата част от производството на стомана, моторни превозни средства и частите за тях в страната се реализират именно във фабриките в този район. Едни от най-важните пристанища - основни комуникационни и финансови центрове в САЩ, се намират в Североизточните щати и близо до столицата Вашингтон. Те включват т. нар. регион Мегалополис, обхващащ земите от Ню Хампшир и Северен Масачузетс до Вашингтон, както и големите градове между Милоуки, Уисконсин и Чикаго (Илинойс), на запад, и Кливланд, Охайо и Питстбърг (Пенсилвания) на изток. Мегалополис е известен със своята космополитност - внушителни офис и жилищни сгради, малки магазинчета и съвременни търговски центрове, компании, предоставящи разнообразни услуги. Около 30% от общия експорт на Америка се осъществява през шест от основните пристанища на Мегалополис. Тази зона е основен производител и на селскостопанска техника.
Нова Англия


В миналото Нова Англия е известна с производството на кожени изделия в Бостън и корабостроенето в Кънектикът. През последните 50 години обаче електрониката и машиностроенето набират
по-голяма скорост. Пристанището и всички съпътстващи дейности на територията му продължават да се развиват, но фирмите все повече използват наземен транспорт за доставка на стоките си на вътрешните пазари на САЩ.

Ню Йорк

Още в началото на 20 век американците осъз-нават значимостта на Ню Йорк за международната търговия. Днес той не е само сред най-големите градове в щатите по численост на населението, а символ на успеха на Америка и център на световния бизнес. Десетки фирми и корпорации, банки, застрахователни компании и издателства избират Ню Йорк като място за своята дейност.

Филаделфия и Балтимор

Толкова различни по визия и икономически облик, през последните години тези два града все повече започват да си приличат. Политически и културен център на страната в миналото, днес Филаделфия е известна с развити хранително-вкусова промишленост и корабостроене. Близостта на града до находищата с въглища и производството на стомана в Западна Пенсилвания, както и до пристанището в Ню Йорк превръщат Филаделфия в основен икономически стожер на Мегалополис.
Съвременният железопътен транспорт на Балтимор спомага за развитието на различните индустрии в града и добрите бизнес контакти с останалата част на страната.

Средният Запад

Значимостта на градовете в този район от икономическото сърце на САЩ е неоспорима, поради близостта им до богати минерални и селскостопански ресурси. По-голямата част от тях са разположени около р. Охайо, притоците є или по бреговете на Великите езера - Горно, Мичигън, Хюрън, Ери и Онтарио.
Питсбърг е от градовете, чието име е станало нарицателно за производство на стомана. Компаниите в областта на металургията и машинните части, както и всички големи фирми-потребители на стомана са разположили своите заводи около Питсбърг.

Чикаго - най-важният град в
икономическото сърце на страната


Значимостта на Чикаго за САЩ идва още от миналото, когато е наричан "вторият град", предвид числеността на населението, което е на второ място след Ню Йорк. Въпреки че в момента Лос Анжелис изпреварва Чикаго по този показател, градът продължава да бъде неформалната столица на Средния Запад, отличаваща се с модерна инфраструктура, икономически растеж и космополитност. Разположен на югозападния бряг на езерото Мичиган, през територията на града се осъществява цялата търговия със западните щати. Изграденият през 1848 г. Мичигански канал в центъра на града свързва Великите езера и реките около р. Мисисипи.
С построяването на железопътна линия от Чикаго до Ню Йорк, градът става още по-важен, защото тя поема значителна част от търговията и пътуванията в Средния Запад. Още през късния 19 век, когато Чикаго става убежище за хиляди емигранти, в града е изградена мрежа от железопътни линии, които го свързват с вътрешността на Илинойс. Близостта на града до аграрните региони на запад от щата благоприятства за развитието на месопреработвателната промишленост в него.
Чикаго е известен и с модерни мебелни и шивашки предприятия, които допринасят за икономическия растеж в града и региона. В началото на 20 век в столицата на Илинойс започва да се произвежда стомана.

Смесена икономика
САЩ се отличават с т. нар. икономика от смесен тип, тъй като основната роля в нея е споделена от частния сектор и държавата. Реалният БВП отбелязва прираст от 4,4% през 2004 г., а на човек от населението той е 40 100 щатски долара. Секторът на услугите осигурява 74,4% от БВП, промишлеността - 19,7%, а селското стопанство - 0,9%.
Предприемачеството и свободната инициатива са кредо и гръбнак на американската икономика. Частният бизнес генерира по-голямата част от стоките и услугите в страната. Ролята на потребителите е определяща в американското общество, затова икономиката в САЩ често е наричана консуматорска.
Първостепенното значение на предприемачеството се обосновава отчасти заради вярата на американците в правото на свободния избор. Още от създаването на Америка хората зад океана се опасяват от прекомерно влияние на държавата в икономическия и обществен живот на страната. Затова са търсели начини за ограничаване на нейните механизми. Според американците
една икономика работи много по-ефективно, когато е основана на частната инициатива
отколкото с намеса на държавата в нея. За тях щатите са страната на неограничените въз-можности, където всеки с добра идея, цел и воля може да успее. Затова в САЩ са създадени предпоставки и условия за работа и развитие както на малки и средни фирми, така и на големи компании.

Facebook коментари