fbpx Ще си помагаме с Франция в селското стопанство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще си помагаме с Франция в селското стопанство

България и Франция ще работят заедно за по-добро разпределение на подпомагането на земеделците в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г., стана ясно след среща в Париж на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с френския му колега Стефан Льо Фол. Бъдещето на ОСП беше акцент в разговорите.

Бе коментирано, че сегашната селскостопанска политика в този програмен период дава конкретни предимства на едни сектори за сметка на други и това трябва да се коригира в следващия програмен период. Обсъдено е предложението на Франция да се разработи стъпаловидна скала за подпомагане така, че максимални субсидии да получават стопани с до 1000 хектара земя, а за по-големите площи помощите да намаляват. Причината е, че до 1000 хектара се използват обикновено от животновъди за добив на фуражи. Така по-високи субсидии ще получават животновъдите и ще се стимулират земеделските производители да отглеждат животни, а не да се субсидира зърно, което в момента се изнася за трети страни.

Франция ще подкрепи настояването на България да се увеличат от 5 на 15% гарантираните средства за подпомагане на сектори, свързани с производство като растениевъдство и животновъдство. Двамата министри са се обединили около становището, че досегашният модел на подпомагането на площ в момента води до изкривяване на пазарите, внос в ЕС на мляко, месо и зеленчуци и, че сегашната схема дава конкурентно предимство на сектор зърнопроизводство. Сегашното предложение е да има тавани за всички, независимо какво произвеждат.


С оглед разширяване на сътрудничеството и сближаване на позициите министрите се разбраха да се създаде работна група с български и френски експерти за разработване на общи позиции по ОСП. Освен това един френски специалист ще дойде в България като сътрудник в политическия кабинет на министъра.
“Ще защитим производителите на гъши пастет”, са категорични двамата министри по повод предложението на евродепутати да се забрани пастета. Франция и България са двата най-големи производители на този продукт в ЕС.