fbpx Слънчев бряг да стане селищно образувание, за да се решат проблемите с курорта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Слънчев бряг да стане селищно образувание, за да се решат проблемите с курорта

Слънчев бряг да да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата в продължение на десетилетия не може да приеме необходимите законодателни промени за уреждане на статута на националните курорти, предложи зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира, посочи той.

В момента в курорта е издигната невидима Берлинска стена, чието влияние обаче се усеща както от живеещите целогодишно на територията на Слънчев бряг, така и от посетителите на курорта. В едната част на Слънчев бряг, която се управлява от община Несебър, има улично осветление, сметоизвозване и грижи за инфраструктурата през цялата година, докато източната, която се управлява от държавното дружество „Слънчев бряг“ АД, се стопанисва активно единствено през три месеца от годината, обясни Налбантов. Инвеститорите в курорта плащаме данъци и местни такси, но не можем да работим през по-голяма част от годината, заради което ние губим приходи и туристи, а хазната – приходи, обясни Налбантов.

От години национално представената организация с 36 регионални структури БХРА настоява за уреждане на статута на националните курорти, но въпреки че за това са необходими минимални законодателни промени и основно желание от страна на управляващите да се справи с проблема, това не се случва дълги години. В резултат на това всяко лято се повтарят едни и същи проблеми с поддържане на инфраструктурата – водна, електрическа и пътна, а приходите на държавното дружество се формират основно от дейността на паяците в Слънчев бряг, които от своя страна отблъскват туристите и повече пречат, отколкото да помагат на туризма, обясниха от БХРА. В момента туристическият бизнес съвестно плаща всички местни данъци и такси, но парите, които се събират, не се инвестират обратно в курортите, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Дори и да искат общините нямат законово право да влагат пари в инфраструктурата на Слънчев бряг, която се стопанисва от държавното дружество, допълни Налбантов.

Необходимо е да се приема търговска схема за съответния национален курорт, да се определи транспортната схема, да се поддържа общата инфраструктура, да се въведат изисквания за чистота, озеленяване и паркоподдържане, осветление, качество на настилките на пътищата и алеите в курортите, а в случай, че инфраструктурата не се поддържа, да се предвидят санкции. Освен това трябва окончателно и трайно да бъде решен въпросът с осигуряването на надеждна охранителна дейност, да се предвидят противопожарни служби на територията на курортите, да се рекламират целево, да се контролират шума, да се инвестира в озеленяване. Нужна е и политика по застрояването, сметосъбиране, категорични са от БХРА.