fbpx Сомелиерската надпревара в Пловдив избра най-добрият за големия финал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сомелиерската надпревара в Пловдив избра най-добрият за големия финал

Сомелиерът Благой Кузмански ще мери сили с най-добрите на финала на конкурса „Сомелиер на годината 2015”. Той си извоюва това право, след като спечели регионалната надпревара в Пловдив. Негови подгласници с почти равни резултати станаха Стойчо Стоев и Илиян Петракиев.

Гостите и професионалното жури искрено се затрудниха в оценяването на 5-мата кандидати, още повече, че се увлякоха в търсене на любимата си мелодия от винените дефилета, които придружаваха Траминера на Едоардо Миролио, Розе Дежа Вю  на Домейн Бойар и трите червени купажни вина, различни комбинации от сортовете Мерло, Каберне фран, Каберне совиньон, Марселан и Пино Ноар. Внимателно подбраното меню с ароматни подправки, приготвено от шеф готвача на ресторант Бендида в Новотел Пловдив – Силвия Тодорова, изцяло се вписваше в изисканата атмосфера на винената вечеря.

Доайените на сомелиерството у нас – Михаил Марковски, Вихрен Велков, Слави Райчев и Йордан Кирилчев се включиха с майсторско декантиране на вино, което превърнаха в истинска атракция. Двете поколения сомелиери демонстрираха пред гостите  приемствеността в една от най-новите професии у нас, призвана да стане неделима част от лайфстайла на почитателите на винените и гурме преживявания.