fbpx Спад на потребителското доверие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Спад на потребителското доверие

Разпространението на корона вируса безспорно оказа силно влияние във всички сфери на личния, социалния и професионалния живот на хората в глобален мащаб. Няколко интересни тенденции се наблюдават като резултат от пандемията с Ковид-19, свързани с потребителското търсене и поведение и ответните реакции на компании по целия свят в търсене на правилния подход към своите потребители.

За първи път от 7 години насам се наблюдава остър спад в индекса на потребителското доверие на глобално ниво, който през второто тримесечие на 2020 г. стигна до 92 пункта в сравнение със 107 пункта през същия период на 2019 г. по данни на Нилсън. За последен път индексът е стигал тези нива през 2012 г.

Голяма част от потребителите забравят за мислят за големи покупки, поради това, което се случва с коронавируса

Според проучването „Поведение на пазаруващите по време на криза“, проведено от GfK в България през май месец 2020 г. сред 641 домакинства, 65% от българите са притеснени от коронавирус пандемията, като едно от основните притеснения за 53% от домакинствата е свързано с ефектите от пандемията върху икономиката и финансовото положение. Тенденциите на глобално и местно ниво, изразяващи притесненията на домакинствата, свързани с безработицата, и нагласите им към финансовото състояние, оказват пряко влияние върху процеса на вземане на решение и поведение при покупка в бързооборотния сектор. 69% от анкетираните участници в онлайн проучване на Ипсос през месец май 2020 г. са споделили, че забавят или мислят да забавят голяма покупка поради това, което се случва с коронавируса.

Наложените мерки за безопасност и извънредното положение в България оказаха силно влияние върху българските потребители, които станаха много по-чувствителни в няколко посоки: както относно пазаруването – начини, цени, големина на магазините, така и към начина на живот като цяло в посока оценяване на времето и грижата за семейството, общността и планетата. Компаниите, които използваха тези прозрения в маркетинг комуникациите и активностите си, показаха лично отношение и внимание към потребителите през този период и това им донесе успех.