fbpx От догодина влиза в сила наредба за използването на палмово масло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От догодина влиза в сила наредба за използването на палмово масло

От догодина влиза в сила наредба за използването на палмово масло

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве”, както се слага на цигарите, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на дискусия „Чиста храна”. Такъв етикет за сега, обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти. Затова на този етап само се разделят продуктите с животински от тези с растителни мазнини на витрините в магазините.
Предстои наредбата да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. След забележки от Европейската комисия, те ще бъдат нанесени и ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и няма да има отстъпление.
Наредбата ще влезе в сила от следващата година, въпреки внесената в съда жалба от някои от сдруженията на бизнеса.
Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите посочи, че палмовото масло се внася нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества. Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, каза, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол. България има няколко продукта, с които е позната и това са киселото мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал и те трябва да се запазят. Велимир Бояджиев, изпълнителен директор на „Лактима”, каза, че не са против наредбата в частта за съдържанието на растителни мазнини, а заради наложения непазарен подход.

facebook коментари