fbpx Споделени електрически велосипеди в Сингапур | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Споделени електрически велосипеди в Сингапур

Free2Move и NTU стартираха днес пилотен проект за първата услуга за споделяне на електрически велосипеди в Сингапур, известна като „Free2Move Bikesharing“.

Първоначално 20 електрически велосипеда PEUGEOT заедно с две докинг станции са налични за ползване в околностите на кампуса на университета NTU преди услугата да бъде разгърната. Проектът популяризира „активни и екологични“ средства за мобилност за първия или последния километър до и от кампуса.

Електрическите велосипеди се предлагат с батерия с мощност 400 ватчаса (Wh), която осигурява максимален пробег от 75 километра. Велосипедите могат да бъдат оставяни на всяко място в кампуса или на докинг станциите, които са оборудвани със слънчеви панели, за да пестят енергия, докато зареждат.

Благодарение на приложение за смартфон, разработено съвместно от NTU и сингапурското поделение на бизнес лабораторията  на PSA Group, потребителите могат да видят местоположението на най-близкия електрически велосипед и да проверят нивото на заряд на батерията му.

Пилотният проект цели също така да оцени мотивите на потребителите за използване на електрически велосипеди и техните изживявания при придвижването, което ще спомогне за оптимизиране на местоположението и броя на съответните докинг станции. Друга цел на проекта е усъвършенстването на комуникационните системи между електрическите велосипеди и мобилните устройства, включително използването на възобновяема енергия и базираното в облака наблюдение на зарядни станции.

Професор Лам Кин Йонг, вицепрезидент „Изследователска дейност“ в NTU, каза: „Разкошният кампус на NTU е не само естествена лаборатория за свръхмодерни изследвания, но и средище за широка гама устойчиви технологии, обхващащи сектори от строителството до мобилността и транспорта. В съчетание със силните страни на изследователската дейност на NTU в сферата на устойчивостта и иновациите, нашето партньорство с PSA Group ще създаде не само по-екологични решения за мобилност, но и ще подпомогне стремежа на Сингапур да стане общество без лични автомобили.“

Брижит Курту, вицепрезидент „Мобилност и свързани услуги“ в PSA Group, допълни: „Навлизаме на пазара на споделяне на велосипеди с интелигентно решение за лесно ползване на електрически и свързани велосипеди, благодарение на модерните технологии. Това подчертава амбицията на нашата марка Free2Move да улесни мобилността с широка гама решения за придвижване. Горди сме да си сътрудничим по този проект с Технологичния университет в Нанянг.“

„Сингапур е невероятна среда. Местните власти подкрепят и популяризират няколко инициативи за активна и екологична мобилност; много участници въвеждат нови услуги за мобилност. Проектът „еко-кампус“, осъществяван съвместно с NTU, е една от тях и в нея участват екипи на PSA Group и NTU с висока компетентност“, допълни Грегъри Блокеел, директор на бизнес лабораторията в Сингапур.