fbpx Споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене

Споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене

През деня в офиса хората поръчват най-често комбинирани менюта – салата, основно и десерт. Това е и групата, която слага най-много артикули в потребителската кошница. Семействата и приятелите също харесват предложенията на ресторантите под формата на комбо менюта, големи порции, както и сетове от азиатската кухня. Тренда при двойките, които хапват заедно, е да се глезят повече. Те най-често поръчват от все по-популярните гурме бъргъри и не забравят да си угаждат с десерти. По отношение на типовете кухни, 22% от всички заявки на хапване в рамките на кампанията са на готвени ястия, следвани от италианска кухня (11%). Сушито и нудълите си поделят съответно по 9% и 6%. Данните са от .кампанията BGmenu Да хапнем заедно, която е вдъхновена от желанието на компанията да насърчи потребителите си да се хранят заедно по-често.

Хубаво е, че днес можем да имаме вкусна и разнообразна храна по всяко време и навсякъде. За да допълним насладата от нея обаче, специалистите препоръчват минимум три пъти в седмицата да хапваме в компанията на близки и любими хора. Изборът на теми не бива да е натоварващ, а да са положителни и да не предизвикат излишен стрес. Желателно е да не гледаме мобилния си телефон, докато се храним. Всичко това може значително да подобри вкуса на храната, както и отношенията с хората около нас.

Тези и други съвети по темата за разнообразното хранене дава психотерапевтът Детелина Стаменова:„Споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене с до 35%, а опасността от наднормено тегло - с 12%. В четвърт от случаите се наблюдава по-балансирано хранене. Често пъти ние не сме гладни за храна, а за общуване“, споделя тя.