fbpx Сребърната паричка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сребърната паричка

Кой ще е късметлията тази година? Къде ще отидат парите?

Колкото и в модерно общество да живеем, колкото и да не можем без мобилни връзки, без компютри, без автомобили идва една вечер в годината, когато трябва да се върнем към изконните български обичаи - вечерята на Бъдни вечер.

Сядането около празничната маса е най-вълнуващият момент. Ето какво повеляват нашите баби и дядовци

Вечерята трябва да се започне рано, за да узреят рано житата. Никой не бива да става от нея, за да не стават кокошките от полозите, а ако все пак се наложи, ходете приведени, за да се приведат и натежат житата догодина. На Бъдни вечер всичко е постно. Домакините приготвили 7или 9 колкото са дните от седмицата или колкото трае бременноста. Най-възрастния казва молитвата и след това разчупва питата със сребърната пара, като се вдига високо, за да растат високи житата. Първото парче от питата се отделя на Богородица и се оставя пред домашната икона, където се пази до следващата Коледа. Късметлия ще е онзи, комуто се падне парата от питата. Трапезата не се вдига цялата нощ, защото се вярва, че на нея идва и светецът-покровител на дома. Тази вечер се извършват и ред гадания за времето и берекета през следващата година, за женитба и благополучие. Всички са в трепетно очакване на добрите гости коледари, божии пратеници.

Днес парата носи късмет и за успеше бизнес на този, който я намери в парчето пита

Често коледарите заменяме с някой, който играе ролята на Дядо Коледа и уверява съвременните деца, че наистина е дошъл от далечна планина на шейна, теглена от елени...Е, ако те не повярвят, то нека ние, големите поне за малко се потопим е един по-красив и ществив свят - този на приказките и на чудесата, които стават по Коледа.

Светли празници!