Стара София оживява в изложба

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ с фотографии на столицата на България от края на XIX и първата половина на XX век. Изложбата се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София Виктор Михайлов и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Надявам се всички жители и гости на София да могат да усетят духа на стара София като едновременно с това, заедно да се опитаме да направим нашия град по-добро място за живеене“, каза Йорданка Фандъкова пред гостите на откриването. Тя получи подарък копие от рекламна вложка във вестник Таймс от 1925 г. На последната страница на приложението има снимка на сградата на БНБ, която тогава се е помещавала в сградата, в която сега се намира УниКредит Студио.

„Софийски трансформации“ представя един различен облик на столицата, който малцина от нас помнят. Изображенията разхождат посетителите на галерия УниКредит Студио през старите централни улици Раковски, Търговска, Леге и бул. Княз Дондуков. На снимките са заснети сгради, които живеят извън времето и са се превърнали в символи на столицата. Изложбата показва трансформациите през годините на знакови места като Народния театър, Военния клуб, Софийския университет, Лъвов мост, храм Света Неделя, езерото Ариана, БНБ и др.

Черно-белите фотографии разказват историята на върхове и падове, на блясък и погром. Изложбата връща посетителите 130 години назад, през които българската столица преживява мащабни промени. Дори след войни, природни бедствия и пожари градът успява да се възстанови.

Снимките са събирани години наред от Виктор Михайлов от стотици фотографи, издатели и изследователи. Безценните образи са били заснети като поздравителни картички, публицистични материали или от любители.

Посетителите могат да разгледат уникалните фотографии между до 22 септември 2015 г.

Facebook comments