fbpx Столицата с нови 70 автобуса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Столицата с нови 70 автобуса

Столицата с нови 70 автобуса

 
Кметът на София Йорданка Фъндъкова и директорът на Столичен автотранспорт ЕАД Слав Монов приеха първите 70 от общо 110 автобуса, с които ще бъде обновен столичният автопарк.
Тържествената церемония се проведе сутринта на паркинга на столичната зала „Арена Армеец“ в присъствието на високопоставени гости от столична администрация, множество български общини, автотранспортни дружества, частни превозвачи от цялата страна, както и лично посланикът на Народна Република Китай в България Джан Хайджоу. Специално за предаването на автобусите от Китай пристигна и вицепрезидентът и изпълнителен директор на компанията производител на новите столични автобуси - „Ютонг“, г-н Ху Фенгю. 
 
От няколко години тече активна подмяна на автопарка на Столичен автотранспорт, с което се цели както подобряване на услугата към гражданите и гостите на столицата, така и намаляване на вредните емисии и изгорели газове, но това е първата толкова голяма доставка на нови автобуси. Те ще бъдат въведени в експлоатация по линиите 60, 64, 77 и 309.
 
Кметът на София подчерта, че благодарение на изгодните условия по сключването на текущата сделка, са спестени достатъчно средства, за да бъде пусната нова обществена поръчка за доставката на още 30 нови автобуси. Тя заяви, че тръжната процедура ще бъде задействана възможно най-скоро. Съвсем скоро в столицата ще бъде доставен и електробус, с което София ще стане част от градовете в Европа, които имат и инвестират в градски траспорт с алтернативно задвижване, в стремежа си да намалят вредните емисии и да дишаме всички ние в Европа по-чист въздух.
 
Автобуси Yutong се движат в големите градове на Франция, Великобритания, Испания, Русия, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия и Македония. Към момента марката е лидер в световната автобусна индустрия по обем продажби и това се дължи на високите критерии за качество, икономичност и екологичност, които автобусите покриват. Те отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. Скоростната кутия е произведена в Германия. Разходът на гориво е 38 литра на 100 километра. Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания и са сертифицирани от компетентния орган по Zhengzhou Yutong Bus CO., Ltd. одобрение на Обединеното кралство - VCA. Единствено шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайска компания.