fbpx Супербрандовете в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Супербрандовете в България

УниКредит Булбанк е най-силната марка в България сред финансовите институции. Това показват резултати от независимото проучване сред потребителите на българския пазар по инициатива на глобалната организация Superbrands.

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури - Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GFK Bulgaria.

В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands: Superbrands е марка, която е изградила отлична репутация в своя сектор и предлага значителни материални и емоционални предимства пред конкурентите. Тези преимущества, съзнателно или несъзнателно, признават потребителите и искат да ги притежават.

УниКредит Булбанк е най-голямата българска банка с активи над 12 млрд. лева към края на септември 2011 г. Банката обслужва над един милион граждани и домакинства, частни клиенти, малки и средни предприятия, големи местни и международни компании и др. УниКредит Булбанк е обявена за «Банка на годината» в последната класация на международното списние The Banker.

Според същото проучаване BMW е най-силната автомобилна марка в България. В общата класация за България марката заема шеста позиция, а лидер е Google. (вж. общото класиране и класирането по браншове)
Определянето на марката, като Superbrand демонстрира потребителското възприятие за лидер по качество, надеждност и различие в съответния бранш. С избора на BMW за Superbrands в автомобилния бранш потребителите определят бранда, като символ за качество на предлаганите продукти и услуги, който се ползва с тяхното доверие и поддържа висок стандарт по отношение на качество и обслужване.
Общо 2500 мъже и жени, ползващи интернет, са участвали в гласуването на потребителите в българското издание на глобалната програма Superbrands за 2012– 2013 г. Най-голям дял сред участниците имат 26–35-годишните(41%), следвани от респондентите на възраст 36–45 г. (24%) и 18–25 г. (20%).

BELLA е най-добрата марка в категорията „Храни/Общо”. За пореден път компанията спечели първото място сред храните в страната с вота на потребителите в интернет и експертната оценка на журито. Продуктите с марка BELLA бележат през 1992 г. старта на водещата днес компания в хранително-вкусовата индустрия „Белла България”. Портфолиото на бранда включва бутер тесто, точени кори, дърпани кори на сач, тесто за пица, бутер банички и банички от точени кори, маргарини и др.