fbpx Банката за развитие предоставя до 300 хил. лв необезпечени оборотни кредити за подпомагане на бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Банката за развитие предоставя до 300 хил. лв необезпечени оборотни кредити за подпомагане на бизнеса

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе среща с представители на туристическия бизнес, Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане. Целта на разговорите бе да се обсъдят варианти за подпомагане на бизнеса. В дискусията участваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие и Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане.

Трябва да се търсят работещи икономически и социални решения, за да бъде спасен туристическият сектор. От изключително значение е заедно да обсъждаме възможните инструменти, от които може да се възползва бизнесът, с цел избягване на сериозни икономически загуби, освобождаване на персонал и фалити. Целият сектор разчита на съдействието от страна на ББР, Българската агенция за експортно застраховане и търговските банки, тъй като фирмите имат крайна нужда от оборотни средства и заеми, разясни министър Николова.

Изпълнителният директор на ББР поясни, че предоставя необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв., на база на портфейлни гаранции към търговски банки с цел осигуряване на ликвидност за малките и средни предприятия от всички сектори за преодоляване на негативните икономически последици от разпространението на COVID-19. Той добави, че ще бъдат изпратени подробни указания и инструкции към бизнеса за начина за кандидатстване и че към момента ББР е подписала споразумение с 8 търговски банки, които да отпускат такъв вид кредити. 

От своя страна изпълнителният директор на Българската агенция за експортно застраховане съобщи, че тя може да осигури застрахователно покритие за търговски риск за тези 20% самоучастие, които се изискват от фирмите при получаване на заемите.

По време на срещата представителите на бизнеса изказаха своите благодарности към вицепремиера за организираната среща и поясниха, че всяка една инвестиция от страна на държавата към туристическия сектор ще се възвърне многократно, тъй като туризмът допринася изключително много за БВП на страната.

Вицепремиерът каза още, че ще бъде насрочена и следваща среща, в която да се включи и Асоциацията на банките в България и заедно да бъдат разгледани вариантите за кредитиране на туристическите фирми.