fbpx Наемите по бул. Витоша са около 60-70 евро кв/м. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемите по бул. Витоша са около 60-70 евро кв/м.

България  е на 60-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица, според изследването „Главните търговски улици по света“ на Cushman & Wakefiel. За 26-та поредна година са сравнени най-популярните търговски улици от над 330 дестинации в 65 страни по света, по данни към септември 2014 г.

Наемите на столичния бул. „Витоша“ нарастват с 10% в последната година, но това не е достатъчно за по-високо място в класирането. Миналата година България е заемала 59-а позиция, а през тази щеше да е 58-а, ако класацията не беше разширена със столиците на Катар и Сърбия – съответно Доха и Белград.

В Европа България запазва преднина единствено пред Македония и естонската столица Талин, които отчитат по-ниски нива на наеми -  €40 и съответно €30 на кв.м. на месец. Според данни на международната компания наемите на столичния булевард „Витоша” са достигнали €528 на кв.м годишно (€44/кв.м месечно), с 10% над миналогодишната стойност от €480 на кв.м. Те са с 10% по-високи, отколкото през предходната година.

„Наемите започнаха да растат тази година за първи път от десетилетие. Интересът към главните търговски улици се възвръща, тъй като те все още имат няколко ключови привлекателни характеристики за търговците – ограничено предлагане на площи и съответно ниска конкуренция в съчетание със стабилен трафик“, коментира Росен Генев, партньор и мениджър „Търговски площи“ във Forton.

„Бул. „Витоша“ е най-престижната търговска улици в България, където през послендите две години новооткритите ресторанти и кафенета започнаха да привличат нарастващ поток от посетители. Без съмнение извършената реконструкция на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения дадоха отлична възможност за  международните марки да отворят свой магазин в столицата, при едни от най-изгодните наеми в Европа”, каза още Генев. „Според последното ни проучване незаетите площи са едва около 6% от общо 22 хил. кв.м в основната търговска зона на булеварда. Това е по-добра заетост, отколкото можем да видим в много от търговските центрове.“

За разлика от много други европейски столици София не се отличава с голям пазар на луксозни стоки и високият клас мода и бижута съставляват малка част от пазара. В допълнение новите търговски центрове продължиха да се конкурират за потребителите и съответно за големите марки през 2014 г.

Въпреки изместването на част от магазините на международните марки във водещи търговски центрове, луксозните бутици остават предимно фокусирани върху локации на централните улици в София. Предпочитани първокласни местоположения за магазини от най-високия ценови сегмент са тези в района между площад „Света Неделя“ и Градската градина и по-специално улиците „Съборна“, „Леге“, източната част на „Алабин“, „Княз Александър I“ и „Калоян“, долната част на бул. „Витоша“. Това са и локациите, които се отличават с по-високи наемни нива от бул. „Витоша“ - в диапазона на €60-70/кв.м.