fbpx Стабилизиране на наемите в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стабилизиране на наемите в България

С четири позиции се изкачи страната ни в световната класация на наемите на офис площи за 2011 г., изготвена от световната консултантска компания Cushman&Wakefield. Със 183 евро на кв.м годишен наем в централната бизнес зона на столицата, България се нарежда на 61-во място, докато година по-рано София е заемала 65-а позиция. Данните представят т.нар. „общ разход за наем”, който включва цената за наемане плюс допълнителните разходи за неговото използване.

„Тази промяна на позицията на България по-скоро потвърждава устойчивото стабилизиране на наемите през 2011г., отколкото да буди прекомерен ентусиазъм”, коментират специалистите. Класацията отделя внимание на наемните нива на първокласни офис проекти, които през последната година концентрираха интереса на наемателите и се откроиха от останалите сгради на пазара. В условията на затруднено финансиране и ограничен брой нови качествени проекти на добри локации, е логично този сегмент да се справя сравнително добре, както в страната ни, така и в цяла Европа.

Пазарът на офиси в главните европейски градове се задържа стабилен през 2011г., с общо увеличение от 2% за целия континент. Москва демонстрира рязко увеличение с 41% на годишна база. Скокът в руската столица се дължи на пониженото предлагане, предизвикано от липсата на значителна строителна активност, както и на лекото подобрение в икономически план. Покачването на нивата в Москва я превърна в една от най-динамично развиващите се локации в Европа и във втория най-бързо развиващ се град в света по отношение на офис пазара. Тя бе изпреварена единствено от Пекин, който демонстрира 75% ръст в нивата. Покачването в руската столица я направи 4-тата най-скъпа офис локация в света, след седмата й позиция в топ 10 класацията от предходната година.

За Москва прогнозите за 2012г. остават позитивни след завършването на голям брой сделки през последното тримесечие на 2011г. Търсенето е стимулирано от набиращите скорост руски компании, особено в сферата на информационните технологии и телекомуникациите, които се разрастват и консолидират. Търсенето на скъпи офис площи може да се ограничи тази година, поради забавянето на процеса по вземане на стратегически решения от страна на международните компании.

Скандинавските страни имат силно представяне с изключение на части от Дания. Наемът на първокласни офис площи в бизнес зоната Birger Jarls Gatan в Стокхолм, например, се е увеличила с 9.5% през 2011г., превръщайки я в 4-тата най-бързо развиваща се локация в Европа. Тя е последвана от бизнес зоните на Гьотеборг, където наемите за офис пространства са се увеличили с 9%. В Осло рентите са се покачили 15 %, а в Хелзинки увеличението е 12%.
Най-силният фактор за растежа на наемите в скандинавските страни е устойчивостта на бизнес климата. Компаниите в най-интензивните сектори като банки, правни фирми и счетоводни компании са печеливши и разрастващи се. В централен Стокхолм ниският процент на ново строителство през последните години ограничава наличността на модерни офис площи в централната част на столицата, което също е решаващ фактор за тенденцията на увеличените наеми.

Единствените европейски страни, които отбелязват спад на наемите през 2011 г., са т.нар. PIIGS страни (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания). Португалия отчита намаление в наемите на първокласни офис пространства в Лисабон (3%), а в Дъблин наемите в Центъра за финансови услуги са спаднали с 10%. В Атина наемите са намалели с цели 14%, а в Испания офис рентите отбелязват спад от 4% в Мадрид и 5% в Барселона. Милано отчита само 2% намаление на наемите в града.

В Северна и Южна Америка Рио де Жанейро пада до 8 позиция от миналогодишната 4-та в топ 10 на най-скъпите офис пространства в света със спад в наемите от 8%. Въпреки загубата на позиции, наемите за първокласни площи в определени части на града са продължили да се увеличават и през изминалата година. Сега Рио се нарежда след Ню Йорк, който в момента е най-скъпият град на двата континента. Това контрастира на отличните резултати на Рио де Жанейро от по-миналата година, когато наемите за първокласни офис пространства в бизнес зоните на града отчетоха ръст от 47%. Наемите на офиси в Бразилия са скочили с 13% през 2011г.

Азия отчита най-високия скок в наемите на първокласни офис пространства за 2011г., като Пекин е и с най-висок ръст в световен мащаб (75%). Хонг Конг запазва позицията си на най-скъпа офис локация в света за втора поредна година, следван от Токио.