fbpx Светли лъчи за туристическо лято 2016 от борса Ваканция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Светли лъчи за туристическо лято 2016 от борса Ваканция

За първи път в историята на туризма прехвърляме психологическата граница, като приходите от нощувки за 2015 г. възлизат на над 1 милиард лева. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на официалната церемония за откриването на 33-тата Международна туристическа борса Ваканция&Спа Експо в София.

„Миналата година бе трудна за български туризъм, но страната ни посрещна над 7 млн. чуждестранни граждани, а реализираните от тях нощувки са над 21 млн.“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че над 8 млн. от тези нощувки са реализирани от български граждани. „Не случайно по данни на Евростат, България е на 10-о място в ЕС по ръст на нощувките от вътрешен туризъм“, допълни Николина Ангелкова. По думите й МТ работи последователно за насърчаване на вътрешния туризъм, а интересът към билборд кампанията, която бе стартирана преди малко повече от месец с част от българските общини, е голям.

33-то издание на Международната туристическа борса Ваканция&Спа Експо събира на едно място всички ангажирани в сектора, както и много от важните за България чуждестранни партньори. С всяка изминала година участниците в изложението се увеличават и на това издание те са близо 400 от 18 държави.

Предварителните прогнози сочат ръст на туризма ни през 2016 г. Положителни са сигналите от редица важни пазари, сред които Великобритания, Полша, Германия. Оптимистични са и новините от Русия, от където може да се надяваме на ръст от около 20-30% през Лято‘2016. Добри са и предварителните данни за предстоящия летен сезон от големите туроператори. “ТУИ“ вече обявиха 40% ръст на записванията на пазар България, а от Томак Кук за 50% увеличение, като тези два големи туроператори посочват страната ни като една от най-желаните дестинации за техните клиенти.