fbpx Малките бензиностанции започват да фалират | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Малките бензиностанции започват да фалират

Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро, съобщиха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Според юриста на организацията Георги Тенев, причината е в липсата на адекватна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас. Общо в страната има около 5000 бензиностанции, от които над 20% са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места. "Трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци", коментира Тенев. 

Тенев изтъкна, че цените на бензиностанциите са различни, определят се на пазарен принцип от техните собственици и често пъти разликите, са осезаеми. Едни от тях са разположени на магистрали, главни пътища, големи транспортни възли и натоварени градски части, докато други се намират в отдалечени региони, на второкласни пътища или в малки населени места. 

Той изтъкна, че за малките населени места и за земеделските производители много важна тема е достъпът до горива. Например, ако съм собственик на моторна косачка, малка бензинова резачка за дърва и малък трактор, които са на вилата, най-близката бензиностанция, която е самостоятелен, единичен семеен обект и не е част от верига, се намира на 14 км. в едната посока.