fbpx Таксиметрови шофьори са обучени да дават първа помощ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Таксиметрови шофьори са обучени да дават първа помощ

При инциденти вече 15 таксиметрови шофьори в София са обучени допълнително да оказват първа помощ. Те са получили уменията в рамките на съвместен проект на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност" - "Активна грижа". Автомобилите, които управляват теззи шофьори са обозначени със стикер с червен кръст и са оборудвани със специална със специална аптечка за първа помощ. 
"При пътни инциденти тези водачи ще могат да запазят жизнените функции на пострадалите, докато на място дойде професионален медицински екип", каза шефът на БЧК Христо Григоров. След оказване на първа долекарска помощ таксиметровият шофьор трябва да се обади на тел. 112. Обучените шофьори не са парамедици, уточни Григоров. По думите му проектът не е конкуренция на екипите, оказващи спешна медицинска помощ, а допълва усилията на държавата в тази област.
Този проект ще продължи 4 месеца, а идеята е да се обучат общо 100 таксиметрови шофьори. След края на проекта ще се водят разговори с различни институции, за да продължи инициативата.