fbpx Тежкотоварните автопаркове търсят информация за икономия на гориво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тежкотоварните автопаркове търсят информация за икономия на гориво

С повишаване цените на горивото, европейските тежкотоварни автопаркове търсят информация, която да им помогне значително да намалят разхода си на гориво, сочат данни от проучване на Goodyear Dunlop Tires Europe.
Много голяма част от собствениците на автопаркове (92%) предприемат мерки за намаляване разхода на гориво. Въпреки положените усилия, те вярват, че още много може да се направи.
Почти една трета (28%) считат, че могат да постигнат по-големи икономии на гориво, ако се информират по-добре за факторите с най-голямо влияние върху горивния разход на камионите.

Тази липса на информация кара много мениджъри на автопаркове да се чувстват несигурни за бъдещето. Всеки шести (15%) се притеснява, че няма да бъде печеливш през следващото десетилетие, а всеки пети (19%) се съмнява, че може да направи допълнителни подобрения за горивната ефективност на автопарковете за същия период.

Автопарковете в Източна Европа са по-оптимистични за възможността да постигнат по-големи икономии, вероятно защото цената на дизела и националните екологични норми ги засягат в по-малка степен отколкото западните им съседи през последните пет години. В Полша една трета от автопарковете (33%) считат, че могат да постигнат над 20% икономии на гориво до 2012 г. в сравнение с 12% при автопарковете в Западна Европа.

Резултатите от проучването идват два месеца преди Goodyear Dunlop да срещне в Брюксел най-големите европейски оператори на автопаркове, които да обсъдят как транспортните фирми могат да работят по-интелигентно и да намалят значително разхода си на гориво в бъдещото десетилетие. Важен фокус на дискусиите ще е ролята на гумите за подобряване на горивната ефективност и намаляване на вредните въглеродни емисии, запазвайки другите ключови характеристики на поведението им, например свързани с пътната безопасност.
Срещата в Брюксел ще бъде под надслов „Управление на горивната ефективност в европейския пътен товарен транспорт” и ще се проведе на 25 Януари 2012 г. от 8:00 до 16:30 часа.