fbpx Трети концепт от KIA | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Трети концепт от KIA

Електрическият прототип – КИА Naimo, ще дебютира на автомобилното изложение в Сеул. Името на концепта произлиза от корейската дума “Ne-mo”, която означава ‘квадратна форма’. Електрическият кросоувър е разработка на международния дизайнерски екип на марката и се характеризира с изчистени форми и солидна стойка.

Опростеният екстериор е допълнен от детайли като пространствено остъкляване, асиметричен покрив и точковидни LED светлини отпред и отзад. Ексцентричната комбинацията от прости и сложни форми е отличителен белег в корейското изкуство. Известният азиатски Селадон стил при изработката на порцелан, е оказал значително влияние върху автомобилния дизайн с неправилни линии и типичен цвят нефрит.

Дизайнерският екип на КИА е приложил иновативни технологии при разработването на концепта за примиум усещане и уникален екстериор. Вместо чистачки са монтирани дюзи, които почистват стъклото с течност под високо налягане и така се оформя „въздушна чистачка”. Страничните огледала са заменени от вградени в А-колоните миниатюрни камери.
Ръчно изработените интериорни материали в Naimo създават усещане за уют и комфорт. Панелите на вратите отвътре, както и целия под са направени от специфичен корейски дъб. Освен вградените традиционни елементи, моделът е снабден и с модерни детайли като TOLED - трансперантен органичен LED инструментален панел дисплей.

Третата електрическа разработка на КИА се задвижва от Permanent Magnet Synchronous Motor с мощност 80 kW (109 к.с.) и максимален въртящ момент 280 Нм, които позволяват на Naimo да развие максимална скорост 150 км/ч. Двоен стек батерии с мощност 27 kWh, е монтиран под пода на багажника. С този тип батерия Naimo има автономен пробег от 200 км с едно зареждане.
Батериите имат бърз режим (50 kW), при който зареждането е на 80% от капацитета на батерията при времетраене само 25 мин (много по-бързо от други литиево-йонни батерии, на които им отнема по 3 часа). В нормален режим (3,3 kW) на 100 % батерията се зарежда за пет часа и половина.