fbpx Трето външно-икономическо представителство започва работа в Китай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Трето външно-икономическо представителство започва работа в Китай

С цел засилване на двустранните икономически връзки и подпомагане на българските износители на китайския пазар предстои откриване на трето външно-икономическо представителство. То е в допълнение към вече функциониращите български служби в Пекин и Шанхай. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката по време на семинар "Готови ли сте за бизнес с Китай", организиран от Асоциацията на българските износители съвместно с Европейския център за малки и средни предприятия в град Пекин.

Китай е втората по големина икономика в света и е сред приоритетните за България търговско-икономически партньори. За периода януари-август 2013 г. двустранната търговия е на стойност 1.184 млрд. щатски долара, от които българският износ е 513 млн. щ. д. и вносът от Китай 671 млн. щ. д.
Участващите коментираха ,че съществуват стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия. По-осезаемо на китайския пазар могат да присъстват хранителни продукти, български вина, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла и особено розовото масло, продукти на машиностроенето, електрониката и електротехниката. България е единствената страна в ЕС с квота за износ на царевично зърно за Китай.