fbpx Търговска и индустриална камара на България и Корея ще развива бизнеса и инвестициите у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търговска и индустриална камара на България и Корея ще развива бизнеса и инвестициите у нас

 

Премиерите на България и Корея, Бойко Борисов и Ли Нак-йон присъстваха на учредяването на "Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея". Организацията беше представена днес в Централния шоурум „Хюндай Мотор“ като част от официалното посещение на премиера на Южна Корея в страната ни. Той е придружаван от група министри, дипломати и от авторитетна бизнес делегация, водена от ръководителите на "Корейската Камара за Търговия и Индустрия",  "Хюндай Мотор Къмпани",  "Самсунг Електроникс", „Хюндай Хеви Индустрис”, електрическата корпорация "КОЕН" и компанията "Тонг Янг Мулсан".

Двамата премиери са обсъдили резултатите от икономическото сътрудничеството до сега и изразиха ясно желание за по-бързо и активно развитие на двустранните търговско-икономически отношения и за реализиране на нови значителни инвестиционни проекти, в който процес създадената двустранна камара ще има важна роля. 

Премиерът на Южна Корея Ли изрази благодарността си, че са положени толкова усилия да се създаде тази камара. Той заяви, че силно вярва, че тя ще играе много важна роля за активно сътрудничество и интензивни контакти между хората. „Много съм впечатлен от нашия разговор с премиера Борисов. Има голям ентусиазъм за растеж на икономиката на България“, допълни той.

Ли обясни, че страната ни може да привлече много чуждестранни инвестиции с добрата си корпоративна данъчна среда и икономическата си политика. Министър-председателят на Корея уточни, че нашето правителство показва воля за развитие в областите на автомобилостроенето, енергетиката, инфраструктурата, ИТ сектора, земеделието, отбраната и индустрията.

Камарата се представлява от председателя Калин Дамянов с 26 годишен опит в корейския бизнес, от заместник-председателя г-н У Джае-хи, ръководител на „Хюндай Хеви Индъстрис България“ от 6 години, от генералния секретар Савина Константинова с общо 19 години работа с „Хюндай Моторс“, от заместник-председателя г-н Ан Донг-хи, председател на корейската асоциация в България, г-н Джеонг Янг-джонг, генерален директор на KOTRA, от Димитър Цоцорков, председател на най-голямото минно дружество „Асарел Медет“ АД, от Василий Скрипка, изпълнителен директор на „Свободна Бургаска Зона“ с 25 годишна история с Корея, от Фани Асенова, вносител на строителна техника от Корея, почетните консули на Корея в Бургас и Варна, бизнесмените Йосиф Спиридонов и Иво Михайлов и други.    

„Камарата подкрепя дейността на дружества, които развиват двустранните търговски и индустриални дейности и ще работи за привличане на инвестиции и реализиране на промишлени проекти, свързани с автомобилостроенето, енергетиката, електрониката и екологичните технологии“, това заяви генералният секретар на камарата Савина Константинова.

Камарата ще организира обмяна на търговска и икономическа информация между България и Корея, ще организира регулярни срещи между бизнеса от двете държави. Ще съдейства за облекчаване на процедурите за инвестиране, за ефективност на регулациите и условията за внос и износ на търговските дружества. Камарата ще работи в тясно сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Корейската агенция за насърчаване на бизнеса – KOTRA, Корейската търговска и индустриална камара, както и с бизнес организациите и държавните институции в двете страни.

Камарата ще съдейства за развитието на нови технологии с ноу-хау от Корея, които да бъдат внедрени в сектори като автомобилостроенето, възобновяемите енергийни източници, селскостопанската техника, информационните технологии и електрониката. Развитието на корейския бизнес в България е важна предпоставка за привличане на корейски инвестиции от големите корпорации като Хюндай, Самсунг, Ел Джи, Хануа, Поско и други, което се подкрепя от правителствата на двете държави.