fbpx Търговските представителства ще се оценяват по нов начин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търговските представителства ще се оценяват по нов начин

Работата на СТИВ ще се оценява по нов начин, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на годишната среща на екипа на министерството с представителите в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). До края на годината всеки от тях ще получи от 3 до 5 запитвания от страна на администрацията с фирми с измислени имена и имейл адреси. Работата им ще бъде оценявана на база на това как всеки от тях е реагирал на запитванията. Това ще подпомогне и подобри работата на всеки от нашите представители по търговско-икономическите въпроси.

Работата на СТИВ се оценява на база на три обективни критерия: ръст в износа, ръст в инвестициите и ръст на туристите от съответната държава в България.
Методите за проверка на работата, които въвежда МИЕТ, са модерен начин за проверка на състоянието на системата, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той информира присъстващите за резултатите от проучване, свързано с работата на представителите в СТИВ. Според анкетата 60 % от фирмите очакват от СТИВ съдействие при намирането на бизнес партньори, а на 30 % от запитаните е необходима икономическа информация за страната.

За резултатите от своята работа информираха представителите на СТИВ в Китай и Румъния. Стокообменът между България и Китай се е увеличил с 90 % през първите три месеца на тази година, в сравнение със същия период на миналата година, каза Нели Нанова и посочи за приоритет в работата си износа на български храни. Търговско-икономическият представител в Румъния Бронислав Денев също отчете рекорден стокооборот със страната в размер на 3 545 млрд. евро, както и ръст на румънските туристи у нас.