fbpx Търговските представителства ще се оценяват по нов начин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търговските представителства ще се оценяват по нов начин

Търговските представителства ще се оценяват по нов начин

Работата на СТИВ ще се оценява по нов начин, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на годишната среща на екипа на министерството с представителите в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). До края на годината всеки от тях ще получи от 3 до 5 запитвания от страна на администрацията с фирми с измислени имена и имейл адреси. Работата им ще бъде оценявана на база на това как всеки от тях е реагирал на запитванията. Това ще подпомогне и подобри работата на всеки от нашите представители по търговско-икономическите въпроси.

Работата на СТИВ се оценява на база на три обективни критерия: ръст в износа, ръст в инвестициите и ръст на туристите от съответната държава в България.

Методите за проверка на работата, които въвежда МИЕТ, са модерен начин за проверка на състоянието на системата, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той информира присъстващите за резултатите от проучване, свързано с работата на представителите в СТИВ. Според анкетата 60 % от фирмите очакват от СТИВ съдействие при намирането на бизнес партньори, а на 30 % от запитаните е необходима икономическа информация за страната.

За резултатите от своята работа информираха представителите на СТИВ в Китай и Румъния. Стокообменът между България и Китай се е увеличил с 90 % през първите три месеца на тази година, в сравнение със същия период на миналата година, каза Нели Нанова и посочи за приоритет в работата си износа на български храни. Търговско-икономическият представител в Румъния Бронислав Денев също отчете рекорден стокооборот със страната в размер на 3 545 млрд. евро, както и ръст на румънските туристи у нас.

Facebook коментари