fbpx Туристическият бизнес ще получи 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкуретоспособност“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Туристическият бизнес ще получи 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкуретоспособност“

Водеща снимка
Да

Туристическият бизнес ще получи 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкуретоспособност“

Туристическият бизнес ще получи 10 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и на набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите.

Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът Марияна Николова.

Обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота за предходната 2019 година. Министърът на туризма уточни още, че се очаква схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията. 

Екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, за това за тях ще се търсят социални мерки, с които да ги подпомогнем работата им, съобщи министърът. По думите й предстои да бъдат проведени разговори с министъра на труда и социалната политика и да се уточнят детайлите относно начините, за предоставянето й. 

На проведения днес брифинг с Представителите на Обединение „Бъдеще за туризма“ министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че „Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване“.

 

Facebook коментари